Blog van Koen

Fluiters & Co

Op de dag dat vanuit het Torentje DE toespraak werd gehouden, hoorde ik uit eerste hand dat een echtpaar was opgenomen. De vrouw overleed al snel; twee uur na haar begrafenis overleed ook haar man. Kinderen en kleinkinderen blijven ontredderd achter.

Helaas voor de ‘statistieken’ van Fluiters & Co onder het raam van Rutte: deze mensen hadden geen onderliggend lijden maar waren fit en gezond; wel in de zeventig.

Maar over een paar jaar ben je dan nog maar nét met pensioen. We zouden toch gezonder oud worden?  En dan nog een paar jaren genieten volgens het Zwitserleven model. En als dat niet meer lukt: dan is er nog zoiets als ‘voltooid leven’.

Voor het echtpaar hierboven en voor heel veel anderen pakt het veel slechter uit. En voor ons mantelzorgers zal het nooit helemaal zo uitpakken.

Terug naar Fluiters & Co; ik vermoed dat daar geen mantelzorgers tussen stonden; en ook geen mensen die van zorg afhankelijk zijn; en ook geen professionele zorgverleners. En ook geen vrijwilligers die zich inzetten voor als die mensen die het extra moeilijk hebben. Die hebben andere dingen aan het hoofd.

En toch lijd ik ook.. een beetje dan. Zo wilde ik wat tuinverlichting ruilen. Helaas, het tuincentrum werd precies op dat moment gesloten en de retourdatum verstreek. Ik dacht even: ‘daar kan ik naar fluiten’. Mijn korte lontje stak de kop al op. Gelukkig kwam er via de mail een goede oplossing. Die krijgt straks een goede review op de website.

Mijn werkgever doet er alles aan om veilig te kunnen werken. Ik ga eenmaal per week op een rustig moment naar de supermarkt. De wijkverpleging beperkt het aantal verschillende mensen dat ingezet wordt voor de verzorging en verpleging van mijn vrouw. Zo doet ieder wat hij of zij kan. Maar daarmee krijg ik geen garantie dat we niet ziek worden. Zo maakbaar is het leven nou eenmaal niet.

Ondertussen zijn het de vreemdste feestdagen sinds 75 jaar. Geen Big Hugs buiten je eigen bubbel deze keer en wat anders dan ‘de beste wensen’ als je niet weet je zeggen moet.

De jaarwisseling is voor mij altijd beladen. Wat valt er te wensen als je partner al jaren ernstig ziek is? De vele Kerstkaarten die binnen waaien getuigen vaak van passende en meelevende teksten. We hangen ze aan een lange slinger. Een welkome afwisseling.

Toch heb ik deze keer veel te wensen: minder leeg vermaak, minder CO2 , minder consumeren. Al is het maar ons nageslacht.

En voor mijzelf, voor jullie én voor Fluiters & Co: iets meer van ‘Goed, Gezond, Gezegend, Geduld, Genoeg.’

Ik ben Koen
Ik ben Koen. In 1981 ben ik getrouwd met Wil. Drie jaar later werd haar vermoeden bevestigd: Multiple Sclerose (MS) . Wat dat voor ons met zich meebracht? In mijn blogs wil ik jullie daarover bijpraten aan de hand van actuele thema’s.