Nieuws

Hoe zit het met beschermingsmiddelen voor mantelzorgers?

Nu het aantal besmettingen met corona fors toeneemt, krijgt de Mantelzorglijn weer meer vragen over beschermende materialen. In welke situaties kun je gratis preventieve mondkapjes of zelftesten halen bij de apotheek? En wat als je naaste (mogelijk) besmet is met corona? We zetten hieronder de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Preventief: mondkapjes voor mantelzorgers

Als mantelzorger kun je gratis mondmaskers halen bij de apotheek, om besmetting van degene voor wie je zorgt te voorkomen. Voorwaarden:

  • Het risiconiveau in de regio waar degene voor wie je zorgt woont is ernstig (3) of zeer ernstig (4) volgens het coronadashboard op Rijksoverheid.nl.
  • Er is sprake van intensieve mantelzorg (minimaal 8 uur per week en langer dan 3 maanden).
  • Je woont als mantelzorger niet op hetzelfde adres als de zorgvrager, degene voor wie je zorgt.

Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je eens per maand een pakket met maximaal 100 mondmaskers halen bij de apotheek van degene voor wie je zorgt.

Preventief: mondkapjes voor pgb-zorgverleners

Ook als je pgb-zorgverlener bent, kun je ter voorkoming van besmetting van de zorgvrager een gratis pakket mondmaskers bij de apotheek halen. Voorwaarden:

  • Het risiconiveau in de regio waar degene voor wie je zorgt is zorgelijk (2) of hoger volgens het coronadashboard op Rijksoverheid.nl
  • De apotheek van de zorgvrager controleert of er sprake is van pgb-zorg. De apotheek vraagt om de toekenningsbeschikking als de zorgvrager zelf het pakket aanvraagt of om een zorgovereenkomst als de pgb zorgverlener het pakket aanvraagt.

Het pakket met gratis mondmasker wordt verstrekt op naam van de zorgvrager. De zorgvrager krijgt een pakket van maximaal 100 mondmaskers per maand, ook als er meerdere mantelzorgers en pgb-zorgverleners zijn.

Preventief: zelftesten bij thuisisolatie

Mensen die vanwege hun kwetsbare gezondheid in thuisisolatie verblijven, kunnen eens per maand een pakket van 25 zelftesten aanvragen bij de apotheek van de zorgvrager.

Dit kan onder de voorwaarden dat de zorgvrager:

  • in thuisisolatie zit vanwege een kwetsbare gezondheid.
  • EN niet is gevaccineerd of een afweerstoornis en verminderde immuunrespons heeft (aandoeningen afweer waarvoor de regeling geldt)
  • Bij niet gevaccineerd zijn is dit op advies van de behandelaar of door jonge leeftijd.

Lees meer over bovenstaande drie preventieve regelingen op de website van de Rijksoverheid.

Bij (verdenking op) een besmetting met corona: pakket beschermende materialen

Is je naaste (mogelijk) besmet met corona? Dan kun je een pakket met beschermende materialen krijgen als:

  • je intensieve mantelzorg verleent (meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden)
  • 1.5 meter afstand houden niet mogelijk is bij de verzorging en/of verpleging

Denk je dat je naaste besmet is? Maak dan zo snel mogelijk een testafspraak. Tot de testuitslag bekend is, kun je als mantelzorger met een recept van de huisarts of de GGD, op naam van je naaste, gratis een korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek. Dit pakket bevat handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfectans.

Is de uitslag negatief? Dan zijn de beschermende materialen voor jou als mantelzorger niet meer nodig.

Is de testuitslag van je naaste positief? Dan kun je met een recept van de huisarts of de GGD gratis een lange-termijn-pakket met beschermende materialen krijgen.

Kent je huisarts of apotheek bovenstaande regelingen niet?

Stuur dan dit nieuwsbericht naar ze door.

Aanvullende informatie voor de huisarts:

Aanvullende informatie voor de apotheek:

Bericht aangepast 23 december 2021

Meer informatie nodig?