Nieuws

Week van de jonge mantelzorger is van start: Deel je zorg!

Jonge mantelzorgers krijgen in de Week van de Jonge Mantelzorger van 1 tot en met 7 juni 2021 een extra steuntje in de rug. De campagne ‘Deel je zorg’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport roept jonge mantelzorgers op hun zorg te delen. Minister Hugo de Jonge gaf gisteren het startsein voor de week.

Minister Hugo de Jonge:

‘Alle jonge mantelzorgers verdienen de schijnwerpers. Ze houden zoveel ballen in de lucht. Met de meesten gaat het gelukkig goed, maar dat geldt niet voor alle jonge mantelzorgers. Het is belangrijk dat er aandacht is voor deze jonge mensen. Begrip van hun omgeving, advies bij het plannen van hun studie, of een luisterend oor als het een dag tegen zit. Dan is het goed dat ze weten waar ze terecht kunnen met hun zorgen. Zoals bij de Mantelzorglijn.’

Tips voor jonge mantelzorgers:

Deel je zorg |

Praten met iemand lucht op. Dat kan iemand in de nabije omgeving zijn, maar ook door ervaringen te delen via de community Deel je zorg.

Brandons moeder is slechthorend en heeft een hersenbloeding gehad. Daarom draagt Brandon (22 jaar) nu de zorg voor haar. Zijn advies in dit filmpje: ‘Praat erover, zoek hulp en zorg goed voor jezelf.’

Bespreek het op school

Leraren, mentoren, decanen en studiebegeleiders zijn er om jonge mensen te helpen bij hun studie. Het helpt als zij op de hoogte zijn van de thuissituatie.

Geef aan wanneer het te veel wordt

Het is niet egoïstisch om te zeggen dat het soms even niet meer lukt. Is er niemand in de omgeving om te helpen, dan kunnen jonge mantelzorgers bellen of whatsappen met de Mantelzorglijn: 030-7606055.

Blijf leuke dingen doen | Jonge mantelzorgers geven aan dat zij dit moeilijk vinden. Toch is het belangrijk om ook ontspanning te zoeken en leuke dingen te doen. Sporten of afspreken met vrienden.

Wil je meer weten?

Kijk op www.mantelzorg.nl/jongzorgen

De Week van de Jonge Mantelzorger wordt georganiseerd door de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg, waar ook MantelzorgNL deel van uitmaakt.