Delen van zorg

Verhalen uit de campagne ‘Deel je zorg’

Romana Vreede

Actrice en theatermaker Romana Vrede zorgt voor haar zeventienjarige zoon Charlie. Hij is autistisch en heeft een verstandelijke beperking. Charlie heeft de hulp en zorg van zijn moeder bij alles nodig. Door haar dubbele rol als moeder en mantelzorger, loopt Romana regelmatig tegen uitdagingen aan. Vragen om hulp is dan ook belangrijk.

Frank van der Lende

Frank is niet alleen een bekende DJ op 3FM, hij is ook al vier jaar mantelzorger. Sinds zijn vader de diagnose Alzheimer kreeg, combineert Frank zijn drukke leven met het geven van zorg. Aan zijn vader, maar ook aan zijn moeder, die in deze tijden extra ondersteuning nodig heeft.

Jörgen Rayman

Jörgen is niet alleen een bekende cabaretier en presentator, hij is ook mantelzorger. Hij zorgt al 10 jaar voor zijn vrouw Sheila. Zij kampt met fibromyalgie, een vorm van spierreuma. Sheila heeft al tien jaar chronisch pijn waar ook Jörgen geen oplossing voor heeft. Dat doet hem veel. Maar volgens hem staan mensen vaker voor je klaar dan je denkt.

Miet

De 78-jarige Miet is gepensioneerd en mantelzorger voor haar ernstig zieke man Wim. De verantwoordelijkheid die ze voor hem draagt is groot. Miet deelt haar zorgen als mantelzorger met haar zus, vriendinnen en buurvrouw.

Inge

Toen Inge vijftien was kreeg haar moeder de diagnose bipolaire stoornis. Doordat ze het direct besprak met een vertrouwenspersoon op school, kwam ze in contact met een begeleider en andere mantelzorgers. Zo ontdekte ze dat een meisje in haar straat ook jonge mantelzorger is en konden ze er samen over praten.

Peter

De 65-jarige Peter werkt als onderhoudsmonteur en zorgde 26 jaar voor zijn moeder die door een hersenbloeding eenzijdig verlamd raakte. Onlangs is zij overleden. Peter heeft zijn werkgever altijd op de hoogte gehouden van zijn mantelzorgtaken zodat hij in goed overleg alles kon regelen.

Annette

Mantelzorger én mantelzorgcoach Annette neemt de zorg voor haar vader en zijn vrouw op zich. Haar vader heeft een hartprobleem en zijn vrouw lijdt aan een progressieve ziekte. Annette regelt vooral de praktische zaken om haar vader te ontzorgen.

Michael

Al in zijn puberteit besloot Michael de zorg voor zijn zusje op zich te nemen. Naast de liefde en zorg die hij haar geeft, beheert hij ook haar geldzaken. Hij maakte goede afspraken met zijn baas om zijn werk en zorg voor zusje te kunnen combineren.