Delen van zorg

Verhalen uit de campagne ‘Deel je zorg’

Inge

Toen Inge vijftien was kreeg haar moeder de diagnose bipolaire stoornis. Doordat ze het direct besprak met een vertrouwenspersoon op school, kwam ze in contact met een begeleider en andere mantelzorgers. Zo ontdekte ze dat een meisje in haar straat ook jonge mantelzorger is en konden ze er samen over praten.

Romana Vreede

Actrice en theatermaker Romana Vrede zorgt voor haar zeventienjarige zoon Charlie. Hij is autistisch en heeft een verstandelijke beperking. Charlie heeft de hulp en zorg van zijn moeder bij alles nodig. Door haar dubbele rol als moeder en mantelzorger, loopt Romana regelmatig tegen uitdagingen aan. Vragen om hulp is dan ook belangrijk.

Mia

Mia (20 jaar) zorgt voor haar moeder, twee broertjes en zusje. Haar moeder heeft een aandoening van het afweersysteem en heeft daardoor veel hulp nodig. Mia vindt het belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen, anders kan ze dat niet voor anderen. Ook vindt ze het belangrijk om hulp te zoeken; er zijn mensen die kunnen helpen. Zo sta je er niet alleen voor.

Miet

De 78-jarige Miet is gepensioneerd en mantelzorger voor haar ernstig zieke man Wim. De verantwoordelijkheid die ze voor hem draagt is groot. Miet deelt haar zorgen als mantelzorger met haar zus, vriendinnen en buurvrouw.

Jörgen Raymann

Jörgen is niet alleen een bekende cabaretier en presentator, hij is ook mantelzorger. Hij zorgt al 10 jaar voor zijn vrouw Sheila. Zij kampt met fibromyalgie, een vorm van spierreuma. Sheila heeft al tien jaar chronisch pijn waar ook Jörgen geen oplossing voor heeft. Dat doet hem veel. Maar volgens hem staan mensen vaker voor je klaar dan je denkt.

Brandon

Brandons moeder is slechthorend en heeft een hersenbloeding gehad. Daarom draagt Brandon (22 jaar) nu de zorg voor haar. Ook al is het voor hem vanzelfsprekend om voor zijn moeder te zorgen, hij vindt het ook belangrijk om zichzelf niet te vergeten. Doordat hij over de zorg voor zijn moeder is gaan praten, heeft hij hulp gekregen waar hij veel aan heeft.

Annette

Mantelzorger én mantelzorgcoach Annette neemt de zorg voor haar vader en zijn vrouw op zich. Haar vader heeft een hartprobleem en zijn vrouw lijdt aan een progressieve ziekte. Annette regelt vooral de praktische zaken om haar vader te ontzorgen.

Michael

Al in zijn puberteit besloot Michael de zorg voor zijn zusje op zich te nemen. Naast de liefde en zorg die hij haar geeft, beheert hij ook haar geldzaken. Hij maakte goede afspraken met zijn baas om zijn werk en zorg voor zusje te kunnen combineren.