Mantelzorg en wonen

Gezamenlijke huishouding

Van een gezamenlijke huishouding is sprake als twee of meer personen in dezelfde woning verblijven en samen de kosten van het huishouden delen. Het gaat om feitelijke bewoning. Dat één van de personen ergens anders staat ingeschreven, is niet doorslaggevend.

Alleen als jij en je naasten letterlijk gescheiden wonen, is er sprake van twee huishoudens en kunnen de financiën gescheiden blijven.

Gevolgen

Wat zijn de mogelijke gevolgen als je samen gaat wonen met degene voor wie je zorgt?

  • Als jij en/of je naaste een uitkering heeft, kan deze uitkering gekort worden. Informeer hiernaar bij de uitkeringsinstantie.
  • Er kunnen gevolgen zijn voor de Wmo-indicatie van je naaste. De meeste gemeenten geven geen huishoudelijke hulp als er een gezonde volwassen huisgenoot aanwezig is.
  • Toeslagen, zoals de huurtoeslag, kunnen verlaagd worden. Informeer hiernaar bij de Belastingdienst.

Fiscaal partnerschap

Lees alles over:

Mantelzorg en wonen

Voor diverse belastingwetten kan het voordeliger zijn om fiscaal partner te zijn. Denk aan een grote vrijstelling of het goedkoopste tarief voor de erfbelasting. Maar ook voor de inkomstenbelasting is fiscaal partnerschap van belang.

Het voeren van een gezamenlijke huishouding betekent niet automatisch dat je ook fiscaal partners bent.

Woon je samen met je kind of met je vader of moeder? Dan ben je alleen fiscaal partners met die persoon als je het jaar ervoor op 31 december allebei 27 jaar of ouder was.

Meer informatie nodig?

Special Mantelzorgwoningen

Zorg jij intensief voor je vader, zus of beste vriend, maar is de reisafstand een bezwaar? Dan kan een mantelzorgwoning een praktische…

Meer info

Deze website maakt gebruik van cookies.