Ga naar de inhoud
Mantelzorg en wonen

Kan ik medehuurder worden als ik ga inwonen bij mijn ouders?

Als je als volwassen kind mantelzorg biedt aan je ouders lijkt het soms een goed idee om bij hen in te gaan wonen. Je kunt snel ter plekke zijn als er zorg nodig is. Het scheelt bovendien ook reistijd.

Er zitten dus voordelen aan, maar er zijn ook risico’s.

Soms is er toestemming nodig van de verhuurder om in te gaan wonen. Informeer hierover bij de verhuurder of woningbouwcorporatie. Bij seniorenwoningen is inwoning vaak niet toegestaan. Hetzelfde geldt voor éénpersoonswoningen.

Wel bewoner, geen huurder

Is er toestemming voor inwoning? Dan is het belangrijk om te weten dat je als medebewoner geen huurrechten hebt. Je kunt je dan wel in laten schrijven op het adres van je ouders, maar je bent nog geen officiële huurder.

Je ouder is de hoofdhuurder van de woning. Als je ouder bijvoorbeeld wordt opgenomen in een instelling of overlijdt, dan moet je als mantelzorger de woning verlaten. Er is dus een risico aan verbonden om bij je ouders in te trekken.

Zijn er alternatieven?

Bedenk daarom of er een alternatief mogelijk is, zoals het  in de buurt gaan wonen van je ouder(s) of omgekeerd. Bij veel gemeenten kan je als mantelzorger of als zorgvrager een urgentieverklaring aanvragen.

Lees alles over mantelzorg en wonen.

Een mantelzorgwoning kan ook een manier zijn om zorg dichtbij te geven.

Misschien kan je ouder bij jou inwonen. Dit brengt minder risico met zich mee dan omgekeerd.

Meer informatie

Lees in de tiplijst meer over het aanvragen van medehuurderschap.

Als je als mantelzorger intrekt bij je ouder, kun je dan medehuurder worden?

Als je als volwassen kind mantelzorg biedt aan je ouders en daarom wilt gaan inwonen, dan heb je als medebewoner geen huurrechten….

Meer info