Nieuws

Hoe staat mantelzorg ervoor en wat doet MantelzorgNL in 2021?

Een samenvatting uit het jaarplan MantelzorgNL 2021
MANTELZORG: GEWOON ÉN BIJZONDER

MantelzorgNL staat er voor dat mantelzorgers kunnen zorgen op een manier die bij hen past en dat mantelzorgers de zorg kunnen combineren met andere activiteiten. Het landelijk en gemeentelijk beleid laat ondanks vele inspanningen in de afgelopen jaren zien dat we er nog niet zijn. Daarom zetten we ons ook in 2021 weer in voor mantelzorgers.

Wat is de stand van zaken?

Sinds de invoering van de Wmo zijn de lokale verschillen in ondersteuning van mantelzorgers flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Sociaal Cultureel Planbureau en de Nationale Ombudsman.

Betere informatie, cliëntondersteuning en meer regie vanuit de overheid is nodig om de knelpunten in de zorg weg te kunnen nemen. Dit horen wij ook van mensen die de Mantelzorglijn bellen en van onze adviseurs die in nauw contact staan met gemeenten en regionale/ lokale organisaties.

Nieuwe uitdagingen

Uitdagingen waar we de komende tijd mee te maken krijgen

  • In het meest extreme scenario verdubbelt de vraag naar mantelzorg in 2040 in onze participatiesamenleving.
  • Het aantal ouderen met een migratie-achtergrond groeit. De ontwikkelingen in de zorg gaan door en zijn gericht op langer zelfstandig thuis wonen, langer thuis zorgen en meer inzet van technologie. Voor de mantelzorger betekent dit meer taken en meer verantwoordelijkheden.
  • Geen homogeniteit: verschillen tussen regio’s en verschillen tussen doelgroepen vragen om goede maatwerkgesprekken en het voorop stellen van welzijn en welbevinden; ook in financiering.

Corona bracht ons het afgelopen jaar in crisis.  Het liet ons zien wat de gevolgen zijn van een tekort aan professionele zorg en ondersteuning. Het was alsof we een blik in de toekomst mochten werpen wat ons te wachten staat. En maakte ook duidelijk hoe belangrijk het is om de belanven van mantelzorgers te blijven behartigen.

Plannen voor 2021

Ook in 2021 is de vereniging MantelzorgNL dé spreekbuis en belangenbehartiger van mantelzorgers in Nederland.

De stichting MantelzorgNL biedt diensten en producten aan waarmee organisaties, overheden en bedrijven het niveau van mantelzorgondersteuning op peil kunnen brengen en houden.

MantenlzorgNL stelt in 2021 de volgende doelen centraal:

  • Mantelzorgers worden herken en erkend
  • Mantelzorg is een vrije keuze
  • Ondersteuning van mantelzorgers in Nederland is van een goed niveau
  • Lokaal is sprake van een krachtige ondersteuningsstructuur van ter zake kundige organisaties

We lichten een aantal activiteiten uit:

  • Deelname aan de campagne Deel je zorg van het ministerie
  • Betere vindbaarheid van de Mantelzorglijn (toename van telefoontjes)
  • Aandacht voor de Tweede Kamerverkiezingen
  • Ontwikkeling van een online community, waar mantelzorgers terecht kunnen voor lotgenotencontact

Natuurlijk blijven we ons ook in 2021 inzetten voor de verdere professionalisering van de branche. Nieuw is de aandacht die we willen besteden aan ‘positieve gezondheid’

Samenwerken

Met deze doelen en activiteiten versterken we de positie van mantelzorgers in Nederland. Dit doen we niet alleen, maar samen met veel betrokkenen bij de gemeenten, steunpunten, het Ministerie van VWS, werkgevers, werknemers én de vrijwillige mantelzorgers zelf.

Let op: Een deel van de activiteiten die in dit jaarplan zijn opgenomen moet nog door het Ministerie van VWS worden goedgekeurd. Aan de informatie in het jaarplan kunnen daarom geen rechten worden ontleend.

Meer informatie: