Nieuws

Kwaliteit van leven van naasten beweegt mee met het leven van hun familielid met een beperking

Met de juiste ondersteuning kan de druk die naasten van mensen met een beperking ervaring worden verlicht. Over het algemeen zijn naasten tevreden over de kwaliteit van hun leven, maar ook lopen zij tegen problemen aan.

 Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in samenwerking met de Academische Werkplaats EMB van de Rijksuniversiteit Groningen en de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking, Tranzo, Tilburg University.

Tevredenheid is gemiddeld groot

Ruim driekwart van de naasten beoordeelt de kwaliteit van hun leven goed tot heel goed, en 85% vindt zichzelf gelukkig. De onderzoekers zien ook dat er naasten zijn die niet tevreden zijn over hun leven en die zich niet gelukkig voelen. Deze groep, die schommelt rond de 10%, is zwaar belast. Naasten zijn zwaarder belast, wanneer zij veel zorg en ondersteuning geven en wanneer hun familielid met een beperking thuis woont.

Meeste naasten kunnen de situatie van hun familielid niet loslaten

Vier op de vijf naasten is vaak bezig met de situatie van hun familielid en kan die moeilijk loslaten. Drie op de vijf heeft het gevoel altijd klaar te moeten staan. Hoewel de meeste naasten dit goed aankunnen, voelt een op de vijf zich sterk onder druk staan. Naasten die waardering en steun krijgen van hun omgeving, voelen meer voldoening en welzijn dan naasten die dit niet krijgen. Naasten die zich kundig voelen en zelfvertrouwen hebben, ervaren een hogere kwaliteit van leven.

Aanknopingspunten voor ondersteuning

Er bestaat behoefte aan informatie en advies, meer logeeropvang, goede afspraken en contact met professionele zorgverleners en aan contact met andere naasten. Veranderingen en overgangen in levensfasen verzwaren dikwijls (tijdelijk) de situatie van naasten. Ondersteuning daarbij is gewenst. Ook wensen naasten specifieke informatie en adviezen die aansluiten bij hun zorgen over de woon-/ zorgvoorziening van hun familielid in de toekomst.

Extra monitoring door het Nivel tijdens de coronacrisis

De huidige situatie tijdens de coronacrisis doet een enorm beroep op de veerkracht van naasten en brengt risico’s met zich mee. Het Nivel zal daarom de situatie van naasten de komende tijd blijven monitoren en oplossingen en ondersteuningsbehoeften in kaart te brengen.

Lees hier het hele artikel van Nivel of de publiekssamenvatting: