Vrijwilligerszorg

Wat is vrijwilligerszorg?

In Nederland werken zo’n 450.000 zorgvrijwilligers. Wat doen zij precies? Wat levert hun werk op? En welke ontwikkelingen zijn er gaande?

Definitie van vrijwilligerszorg

Vrijwilligerszorg is de persoonlijke zorg en ondersteuning die vrijwilligers geven aan mensen in kwetsbare situaties. Deze vrijwilligers doen hun werk belangeloos en onbetaald, omdat ze er zelf voor kiezen. Zij verlenen hun zorg vaak een-op-een en doen dat op vastgestelde tijden: van een paar uur tot meerdere dagen per week of per maand.

Vormen van vrijwilligerszorg

Vrijwilligerszorg kent verschillende vormen: van praktische hulp aan ouderen tot intensieve begeleiding van mensen met een beperking, ziekte of psychische aandoening. In alle gevallen staat het geven van persoonlijke aandacht centraal. Voor sommige diensten is meer deskundigheid nodig dan voor andere.

Vrijwilligers kunnen worden ingezet door een zorg- of welzijnsinstelling of door een organisatie voor vrijwilligerszorg. Voorbeelden daarvan zijn de Vrijwillige Thuishulp, Buddyzorg, Georganiseerde Burenhulp, Vriendendiensten en de Vrijwilligerscentrale. Sommige organisaties bieden één dienst aan, andere bieden een keuze aan diensten.

Waarde van zorgvrijwilligers

Zorgvrijwilligers dragen eraan bij dat hun cliënten:

  • hun sociale netwerk en zelfredzaamheid vergroten
  • minder eenzaam zijn en zich fysiek en mentaal beter voelen
  • langer thuis kunnen blijven wonen
  • beter mee kunnen doen aan de samenleving
  • minder vaak een beroep hoeven doen op familieleden of professionals

Deze website maakt gebruik van cookies.