E-learning Zorgvrijwilligers

Train uw vrijwilligers met e-learning

Bereid uw vrijwilligers goed voor op hun vrijwilligerswerk en gebruik daarvoor de beste middelen. Veel vrijwilligersorganisatie geven een basistraining aan hun vrijwilligers. Om deze basistraining uit te breiden en te verdiepen maar ook om deze basistraining efficiënter en meer van deze tijd te maken heeft de MantelzorgNL Academie vier e-learning modules voor zorgvrijwilligers ontwikkeld:

 • Een goed gesprek
 • Verschuivende grenzen
 • Signaleren
 • Oog hebben voor het sociale netwerk

Waarom e-learning

Het goed toerusten van vrijwilligers is belangrijk maar tegelijkertijd ook duur en kost het u en de vrijwilligers tijd. E-learning kan hier een uitkomst in bieden en heeft een aantal voordelen:

 • De vrijwilliger kan de training volgen wanneer die er tijd voor heeft en het uitkomt.
 • Doordat de vrijwilliger de training alleen volgt kan die zelf het tempo en de focus bepalen. De vrijwilliger hoeft niet te wachten op anderen of juist op zijn tenen te lopen om het bij te houden.
 • E-learning is heel geschikt om kennis over te brengen en vrijwilligers te laten reflecteren. Hierdoor kunt u in de gewone basistraining meer tijd besteden aan uitwisseling en het oefenen van vaardigheden en binding met de organisatie.
 • Vrijwilligers kunnen meteen beginnen met een training als zij zich aanmelden. Zonder dat zij hoeven te wachten op de volgende bijeenkomst.
 • De verschillen in kennis en achtergrond van vrijwilligers zijn groot en dat kan lastig zijn in een gewone training. Door de e-learning te gebruiken sluit de kennis van de vrijwilligers beter op elkaar aan.
 • In de e-learning wordt de inhoud levendig door filmpjes en oefeningen. Op papier niet zo.

Blended learning

MantelzorgNL ziet e-learning als een effectief en efficiënt middel om vrijwilligers te scholen. Maar het kan niet alles uit een klassieke face to face training vervangen. Het beste resultaat krijgt u als u de beste eigenschappen van beide combineert. Deze combinatie wordt blended learning genoemd. E-learning heeft een aantal grote voordelen en past goed bij het opdoen van kennis en reflecteren op het eigen gedrag. In een face to face training zijn uitwisseling, het oefenen van vaardigheden en binding met elkaar krijgen juist heel goed te doen. Deze e-learning is gemaakt om in combinatie te gebruiken zodat u het beste van beide methoden krijgt.

Hoe werkt het?

Stel u bent coördinator van een groep vrijwilligers en u wil ze de e-learningmodulen laten volgen. Uw organisatie neemt dan voor een x aantal vrijwilligers de e-learningmodule af van MantelzorgNL. Vervolgens kunt u de vrijwilligers uitnodigen om deel te nemen aan de e-learning door hen een mail te sturen. Zij kunnen dan de e-learning in hun eigen tijd volgen en vragen stellen die direct bij u in de mail binnen komen zonder dat u naar het e-learingplatform hoeft te gaan.

Ondertussen kunt u in de omgeving voor coördinatoren zien hoever een vrijwilligers is en hen begeleiden bij het afronden van de training.

Hoe ziet het er uit?

Bekijk hier de Demo.

Welke onderwerpen worden er behandeld

De e-learning bestaat uit vier modules. De vrijwilliger gaat daarin met de volgende onderwerpen aan de slag:

 • Een goed gesprek:
  Hoe legt u contact met uw cliënt? Welke vragen kunt u stellen en hoe geeft u feedback? ‘Er zijn’ voor uw cliënt. Hoe laat u dat merken? U leert in deze module welke vaardigheden ondersteunen bij een goed gesprek en hoe u in uw communicatie kunt laten merken dat u er voor uw cliënt bent.
 • Verschuivende grenzen:
  Hoe gaat u als zorgvrijwilliger om met cliënten die overvragen of die u aanspreken op taken die u moeilijk vindt? U wilt graag iemand ondersteunen en helpen, maar het kan voorkomen dat u daarbij over uw eigen grenzen gaat. In deze module gaan we in op de verschillende soorten grenzen. U denkt na over waar uw grenzen liggen en vooral hoe u daarover met uw cliënt en eventueel met diens mantelzorger communiceert.
 • Signaleren:
  Als zorgvrijwilliger komt u veel bij mensen thuis en dan kunt u van alles opvallen in gedrag of in de omgeving. Denk aan afwezig, druk of boos gedrag, verwaarlozing van zichzelf of van het huishouden, een lege ijskast (financiële problemen). In deze module leert u hoe u observeert en hoe u kunt omgaan met signalen.
 • Oog hebben voor het sociale netwerk: Deze module geeft een oriëntatie op het begrip en het belang van een sociaal netwerk. Het is een informatieve en korte module die onder meer laat zien wat jij als vrijwilliger kunt doen om het sociale netwerk van jouw cliënt te verbeteren.

Wat kost het?

De prijs voor tien accounts is € 135,- per deelnemer per jaar. Organisaties die zijn aangesloten bij MantelzorgNL ontvangen korting op het tarief.

De e-learning kun je hier bestellen.

Download hier de Gebruikersvoorwaarden elearning (pdf).

Bekijk alle trainingen voor vrijwilligers.

Meer informatie

Wil je meer informatie stuur dan een mail naar academie@mantelzorg.nl.