Training respijtzorg

Respijtzorg is vervangende zorg die mantelzorgers de mogelijkheid biedt om tijdelijk zorgtaken over te dragen aan een ander. Het kan tijdelijk zijn, incidenteel of structureel. Welke respijtzorg het beste past is per zorgrelatie en zorgsituatie verschillend. Respijtzorg is altijd maatwerk. MantelzorgNL heeft veel ervaring in het afstemmen van het respijtaanbod op de vraag die leeft bij burgers. Graag delen we in deze praktische training onze kennis, tips en tricks.

Voor wie?

De training Respijtzorg is geschikt voor mantelzorgconsulenten, coördinatoren, mantelzorgmakelaars, beleidsmedewerkers WMO en medewerkers van het sociaal wijkteam, die actief aan de slag willen met het ondersteunen van mantelzorgers met behulp van respijtzorg of die hun kennis willen vergroten.

Wat leer je?

Deze training geeft je handvatten om mantelzorgers respijtzorg op maat te bieden. We gaan in op de verschillende mogelijkheden, de wet- en regelgeving en goede voorbeelden uit de praktijk. We bespreken welke drempels er zijn in het bij elkaar brengen van de vraag van de mantelzorger en het respijtaanbod; hoe kunnen deze belemmeringen weggenomen worden? We gaan aan de slag met de sociale kaart en verkennen hoe je de samenwerking met andere partijen kunt opzoeken.

Programma

Ochtend: theoretisch kader 

  • Wat is respijtzorg, waarom is het belangrijk, welke regels en wetten zijn er, hoe werkt het qua financiering en waar moet je zijn om het te regelen
  • Uitleg over respijtbehoefte, respijtaanbod en respijteffect
  • Welke drempels zijn er in het gebruik van respijtzorg en hoe kunnen deze belemmeringen worden weggenomen?
  • Hoe werkt het met acute respijtzorg/spoedzorg als de mantelzorger uitvalt
  • Actuele ontwikkelingen o.a. het familiegesprek

Middag: praktisch aan de slag/plan van aanpak

Met behulp van inspirerende interactieve werkvormen (o.a. netwerkpuzzel) wordt onder begeleiding van de trainer tijdens het middagprogramma ingegaan op de praktijk. Ingewikkelde respijtvraagstukken komen aan de orde en de kansen en mogelijkheden om deze op te lossen worden besproken, met goede voorbeelden uit de praktijk. Aan het eind van de dag gaat iedereen geïnspireerd en met concrete ideeën naar huis.

Wil jij mantelzorgers respijtzorg op maat aanbieden, maar loop je tegen allerlei drempels aan? Volg dan deze training en leer welke kansen en mogelijkheden  er (nog meer) zijn.

Praktisch

  • Deelnemers: 8-16 deelnemers
  • Trainingsduur: Een dag
  • Studiebelasting: 6 uur

Kosten

Kosten om deze training incompany te organiseren zijn € 975,-, exclusief reiskosten en reistijd. Organisaties die zijn aangesloten bij MantelzorgNL ontvangen korting op de deelnamekosten. Met een Basisabonnement ontvang je 5% korting. Heeft je organisatie een Basis en Aanvullend abonnement dan krijg je maar liefst 15% korting.

Deze training wordt BTW-vrij aangeboden, omdat deze is goedgekeurd door CRKBO en derhalve voldoet aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de training? Of deze incompany organiseren? Stuur dan een mail naar academie@mantelzorg.nl.

Bekijk alle trainingen voor mantelzorgconsulenten en -makelaars.