Veelgestelde vragen over de Zorgladder Mantelzorg
Als je voor een ander zorgt, dan is het fijn om te weten waar je kunt hulp kunt krijgen. De Zorgladder Mantelzorg laat dat in vijf stappen zien.
Stap 1 Wat kunnen jij en mensen uit je omgeving zelf doen?
Ja, er bestaan steeds meer handige apps voor je telefoon die je helpen om de zorgtaken voor een familielid of naaste te organiseren. Dit helpt om overzicht te houden en om hulp te vragen aan anderen. Dat kan bijvoorbeeld een gezamenlijke agenda zijn, waar je mensen aan toevoegt die je kunt vragen als er iets geregeld moet worden (doktersbezoek) of om een leuke activiteit te plannen (wandeling).
Bekijk een overzicht met apps om de zorg te delen met familie en vrienden.
Heb je de gratis app van MantelzorgNL al? Download de appin de Google Playstore (Android) en App Store (iPhone), dan ben je altijd op de hoogte van mantelzorgnieuws.
Voel je je eenzaam? Er zijn veel mensen die zich eenzaam voelen en ook veel initiatieven die proberen te helpen. Denk aan koffieochtenden, telefooncontact of uitjes naar musea. Kijk eens op de website eentegeneenzaamheid.nl of er een initiatief is waar jij interesse in hebt. Kijk ook eens naar het aanbod per gemeente.
Hulp komt niet altijd vanzelf op je af. Vaak willen mensen je best helpen, maar weten ze niet dat je hulp nodig hebt. Je zult het ze moeten vragen. Denk daarbij aan vrienden, familie, buren, buurtgenoten. Denk ook aan mensen die je misschien (nog) niet zo goed kent, maar met wie je het leuk zou vinden om contact te hebben.
Een tip: begin met een kleine en overzichtelijke klus zoals een boodschap, een uurtje oppassen of de heg snoeien.
Durf je de stap niet te zetten? Bel dan het steunpunt mantelzorg in je gemeente, zij kunnen met je meedenken.
Er zijn veel diensten die je kunt inschakelen.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Eten: er zijn verschillende manieren om thuis eten bezorgd te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld via Tafeltje Dekje of via restaurants in je omgeving. Kijk ook eens naar thuisgekookt.nl. Hier kun je bij mensen in je buurt zelfgekookt eten afhalen voor een lage prijs. Via thuisgekookt kun je zelfs vaste afspraken maken waarbij iemand in je buurt bijvoorbeeld een paar dagen per week voor je kookt.
- Ondersteuning thuis in de vorm van bijvoorbeeld gezelschap of huishoudelijke hulp. De kosten van deze hulp moet je zelf betalen, maar worden soms ook vergoed vanuit aanvullende zorgverzekeringen of je gemeente (zie hiervoor Zorgladder stap 3). Informeer bij je gemeente of je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden. Op de website van AMVN vind je bedrijven die deze ondersteuning bieden.
Je bent niet de enige jongere die hiermee worstelt. Bekijk tips en informatie voor jonge mantelzorgers.
Stap 2 Hulp van vrijwilligers en buurtgenoten
Een vrijwilliger vind je bij een vrijwilligersorganisatie in jouw gemeente. Informeer bij je gemeente (sociaal wijkteam) of bij het steunpunt mantelzorg welke mogelijkheden er zijn. Kijk bij Organisatie in de buurt voor een adres.
Hou ook de plaatselijke huis-aan-huisbladen in de gaten, hier staat vaak informatie in over vrijwilligersinitiatieven.
Er zijn ook verschillende websites waar je een vrijwilliger kunt vinden of om hulp kunt vragen:
- NLvoorElkaar: nlvoorelkaar.nl
- We helpen: wehelpen.nl
- Nederland zorgt voor elkaar: nlzorgtvoorelkaar.nl
- Rode Kruis: Ready2Help
- VPTZ, hulp in de laatste levensfase: www.vptz.nl
Vrijwilligers kunnen de volgende hulp bieden:
- Praktische hulp zoals bijvoorbeeld boodschappen doen, helpen in de tuin of andere kleine klusjes
- Tijd doorbrengen met degene voor wie je zorgt. Zodat jij even tijd voor jezelf hebben. Dat noemen we ook respijtzorg.
Soms komt een vrijwilliger één keer een klus doen, maar soms biedt een vrijwilliger ook jarenlang ondersteuning. Lees hier meer over hulp van vrijwilligers.
Stap 3 Hulp en ondersteuning vanuit de gemeente (Wmo)
Ja. Denk bijvoorbeeld aan iemand die je naaste gezelschap houdt, klusjes doet of lichte zorg biedt. Soms wordt dit vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering of door de gemeente. Overleg dit wel met je gemeente of zorgverzekeraar voor je de zorg gaat gebruiken.
Voorbeelden van organisaties die deze zorg bieden vind je op de website van AMVN.
- Onafhankelijk cliëntondersteuner
In elke gemeente zijn onafhankelijk cliëntondersteuners. Zij kunnen je helpen bij de voorbereiding van een keukentafelgesprek. Iedereen heeft recht op deze gratis ondersteuning. Het wijkteam en het Wmo-loket van de gemeente kan je vertellen waar je een cliëntondersteuner kunt vinden. - Mantelzorgmakelaar
Een mantelzorgmakelaar kan je helpen bij het organiseren, aanvragen en regelen van zorg. De kosten van een mantelzorgmakelaar kunnen soms vergoed worden vanuit je aanvullende zorgverzekering of door je gemeente. Vraag hiernaar als je een mantelzorgmakelaar wilt inzetten. - Mantelzorglijn
Weet je niet hoe je moet beginnen met het aanvragen van zorg? Bel of mail dan de Mantelzorglijn. De medewerkers denken graag met je mee over de mogelijkheden en helpen je op weg
De gemeente onderzoekt tijdens een gesprek wat je naaste zelf nog kan doen, wat de omgeving kan doen en welke betaalde ondersteuning er nodig is. Dit gesprek heet het keukentafelgesprek.
Voor dit gesprek wordt degene die de zorg nodig heeft uitgenodigd. Het is belangrijk dat jij als mantelzorger ook bij dit gesprek aanwezig bent. Het gaat namelijk ook om de hulp die jij geeft aan je naaste en de hulp die jij nodig hebt om de zorg vol te houden.
Lees meer over het keukentafelgesprek
Je vraagt de hulp aan bij het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van je gemeente.
Heb je hulp nodig bij een aanvraag of vind je het lastig hoe je dit moet verwoorden? Een cliëntondersteuner kan je hierbij helpen, deze ondersteuning is gratis. Kijk hiervoor op www.clientondersteuner.co.nl
Meer informatie vind je hier:
- Wet maatschappelijke ondersteuning via Regelhulp.nl
- Jeugdhulp via Regelhulp.nl
De gemeente biedt ondersteuning vanuit de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en de jeugdwet. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor:
- Huishoudelijke hulp, aanpassingen in je woning en vervoer
- Ondersteuning voor jou als mantelzorger, bijvoorbeeld door vervangende zorg
- Begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf voor degene voor wie je zorgt
Alles wat je wil weten over: Wmo en mantelzorg
Alles wat je wil weten over: de Jeugdwet en mantelzorg
Stap 4 Verpleging en verzorging aan huis
Roelie zorgt voor haar zoon en haar ouders. In dit filmpje vertelt zij over haar ervaringen met zorgpersoneel. Zij vertelt hoe belangrijk het is om goed aan te geven wat je wil, waar je grenst ligt en wat jij nodig hebt.
De zorg wordt vergoed uit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet. Je hoeft hierbij geen eigen bijdrage te betalen.
Lees hier meer over zorg de Zorgverzekeringswet.
Wijkverpleging vraag je aan bij een wijkverpleegkundige. Kijk op deze website bij welke organisaties in je omgeving je terecht kunt: website van Zorgkaart Nederland.
Kom je hier niet uit? Bel gerust de Mantelzorglijn (030 760 60 55), de medewerkers kunnen je de weg wijzen.
Wijkverpleging is persoonlijke zorg en verpleging thuis.
Denk bijvoorbeeld aan hulp bij dagelijkse handelingen zoals aankleden en uitkleden, douchen/wassen, naar toilet gaan en verzorging van de huid.
Maar ook meer ingewikkelde handelingen zoals wondverzorging, medicijnen klaarzetten en toedienen, stomazorg en katheteriseren kunnen thuis geboden worden.
De zorg wordt gegeven door een wijkverpleegkundige, verzorgende of verpleegkundig specialist, kinderverpleegkundige of casemanager dementie.
Stap 5 Crisis (tijdelijk) verblijf ergens anders
De spanningen kunnen oplopen in huis. Is de situatie waarin je verkeert gevaarlijk voor jou en/of voor degene voor wie je zorgt? Bel dan direct 112 of bel de huisarts (kies voor de optie crisis in het menu)
Is er sprake van agressie of geweld in huis? Je kunt anoniem en gratis bellen met Veilig Thuis 0800-2000
Vertel je huisarts of wijkverpleegkundige dat je het zorgen zwaar vindt en dat je het niet volhoudt. Zij kunnen met je meedenken.
Misschien vind je het fijn als iemand af en toe in huis de zorg van je overneemt of je naaste gezelschap komt houden. Ook kan je naaste tijdelijk ergens gaan logeren.
Maar als dat niet genoeg is, dan is extra (betaalde) hulp nodig. Hiervoor is een indicatie (besluit) van je huisarts of wijkverpleegkundige nodig waarmee je de hulp kunt aanvragen.
Als het nodig is dat er 24 uur per dag iemand zorgt voor je naaste, kan het beter zijn om te kiezen voor zorg in een instelling. Je huisarts of wijkverpleegkundige kan je vertellen hoe je dit kunt regelen.
Lees meer over het overdragen van zorg thuis of ergens anders.
Bespreek je zorgen met je huisarts of je wijkverpleegkundige. Vind je het lastig om hen hierover te spreken? Bel dan eerst eens met een steunpunt mantelzorg in je omgeving of met de Mantelzorglijn (030 760 60 55).
Mantelzorg kan te zwaar voor je worden. Soms heb je zelf niet in de gaten hoeveel zorg je eigenlijk levert. Of hoeveel het van je vraagt. Hoe weet je dat het je te veel wordt en wanneer moet je aan de bel trekken?
Kijk eens naar het volgende lijstje, herken je deze klachten?
- Je lijf: hoofd- of buikpijn, pijn in nek, schouders of rug, duizeligheid, vermoeidheid, hyperventilatie, minder eetlust of juist voortdurend honger hebben.
- Je hoofd: schuldgevoelens, moeilijk kunnen concentreren, dingen vergeten, geen zin hebben dingen te ondernemen, slaapproblemen, piekeren, stress voelen.
- Je gedrag: rusteloosheid, je kunt niet veel hebben, je boos of agressief voelen, je verzorgt jezelf niet zoals je anders deed, meer roken of drinken, gebruik van kalmerende of stimulerende middelen.
Herken je (een aantal van) deze klachten? Dan moet er zo snel mogelijk iets gebeuren in jouw situatie. Als je zo doorgaat kun jij de zorg niet meer volhouden.
Blogs van mantelzorgers
- Blog
De operatie