Liefdevolle Plicht, wat leverde het tot nu toe op?

Liefdevolle Plicht, wat leverde het tot nu op?

Met het project Mantelzorg als Liefdevolle Plicht willen Stichting Pelita, de Landelijke Stichting voor Molukse Ouderen (LSMO) en MantelzorgNL ondersteuning voor Indische en Molukse mantelzorgers verbeteren.

Afgelopen 2.5 jaar is dit project in 3 pilotgemeenten succesvol uitgevoerd. Dit heeft het volgende opgeleverd:

Methodiek beschrijving Liefdevolle Plicht

In deze methodiekbeschrijving word je meegenomen in het proces van context-gebonden, cultuursensitief en cultuurspecifiek werken, om er uiteindelijk voor te zorgen dat Indische en Molukse mantelzorgers beter in staat zijn voor hun naaste én voor zichzelf te zorgen. Hoe hebben we het aangepakt? Wat zijn we tegengekomen? Wie heb je nodig als samenwerkingspartners? En hoe kun je dit project goed borgen, zodat het ook een structureel karakter krijgt?

Ga naar de methodiekbeschrijving Liefdevolle Plicht

Wegwijzers Liefdevolle Plicht

In de wegwijzers voor zorg- en welzijnsprofessionals, gemeenteambtenaren en huisartsen is allerlei achtergrondinformatie te vinden over de historische en culturele context. Daarnaast vind je praktische adviezen en inzichten over hoe je mantelzorgers met een familiegeschiedenis in voormalig Nederlands-Indië het beste ondersteuning kunt bieden.

Twee Filmpjes

In een indrukwekkende korte film vertelt Meno wat het betekent om mantelzorger te zijn. Hoe de verhouding is tussen liefdevol en de plicht? ‘Ik weet het niet. Je doet het uit liefde voor wat er geweest is.’

 

De tweede korte film gaat over de Indische Henriëtte, die zorgt voor haar tante Lissy. ‘Het komt uit mijn hart, ik hoef er niet eens over na te denken’, horen we Henriëtte zeggen.

Waaiers met lokale sociale kaart

Op deze waaier staan organisaties vermeld waar mantelzorgers terecht kunnen voor hulp- en ondersteuning en verbonden zijn aan Liefdevolle Plicht. Naast de lokale organisaties, staan er in de waaier ook landelijke organisaties, waar Indische en Molukse mantelzorgers terecht kunnen voor informatie en advies. Er is een waaier voor Tilburg, Wierden en Woerden.

Factsheet met resultaten per Pilotgemeente: ‘1 jaar Liefdevolle Plicht’

In deze factsheet lees je hoe Liefdevolle Plicht zich inzet en lokaal samenwerkt om de brug te slaan tussen de mantelzorgers, de zorg- en welzijnsprofessionals en de gemeente, zodat passende ondersteuning beschikbaar wordt en het belangrijke gesprek over mantelzorg en het delen van zorg in deze gemeenschappen gevoerd blijft worden.

Column Ida Lesil, jonge mantelzorger

Lees hier de column van Ida Lesil, uitgesproken op de landelijke slotbijeenkomst van Liefdevolle Plicht op 30 november 2023 in Museum Sophiahof in Den Haag. Ida is studente aan de Fontys Hogeschool, mantelzorger voor haar broer, en deed voor Liefdevolle Plicht interviews met individuele mantelzorgers. ‘Door mijn eigen ervaringen en studie samen te voegen, wil ik mantelzorgers helpen die dagelijks te maken hebben met de uitdagingen van zorg en cultuur.’

Lied op maat + liedtekst

Luister naar het lied van Esmay Usmany, dat ze speciaal voor Liefdevolle Plicht geschreven heeft. ‘Met mijn handen reik ik naar je-jou altijd tegemoet- met mijn glimlach draag ik- als een liefdevolle plicht- ik maak je zacht en licht.’

Je kunt hier ook de tekst lied Esmay Usmany vinden.

Training contextgebonden zorg

Pelita en LSMO ontwikkelden binnen het project Liefdevolle Plicht een training waarin je wordt meegenomen in het proces van contextgebonden, cultuursensitief en cultuurspecifiek werken. Werken volgens deze uitgangspunten zorgt ervoor dat Indische en Molukse mantelzorgers beter in staat zijn voor hun naaste én voor zichzelf te zorgen. Het draagt bij aan het beter bereiken en ondersteunen van deze gemeenschappen.

Meer informatie

Wil je hier meer informatie over? Neem dan contact op met Mijke Elbers: m.elbers@mantelzorg.nl.

 Ga terug naar de homepage Liefdevolle Plicht