Lotgenotencontact

Lotgenotencontact

In april 2021 bracht PGO support de SROI kosten batenanalyse uit. PGO support onderzocht de maatschappelijke meerwaarde van lotgenotencontact, volgens de internationaal erkende methode van Social Return On Investment (SROI). Hiermee komen maatschappelijke investeringen (tijd en geld) en opbrengsten voor alle belanghebbenden in beeld, uitgedrukt in euro’s, om kosten en baten te vergelijken.

Effecten en waarde van lotgenotencontact:
Uit interviews met belanghebbenden, literatuuronderzoek en spiegelgesprekken met vergelijkbare initiatieven voor lotgenotencontact, blijkt dat lotgenotencontact in het algemeen leidt tot:

  • Toename kwaliteit van leven (voor deelnemers en naasten);
  • Verbeterde financiële positie (voor deelnemers);                                          
  • Minder verzuim/hogere productiviteit (voor werkgevers);
  • Snellere diagnose, korter zorgproces (kostenbesparing zorgverzekeraars);
  • Minder kosten Wmo en uitkeringen, meer vrijwilligers (gemeenten);

En dat levert de maatschappij veel op. Iedere geïnvesteerde euro levert x maal de investering op. In totaal levert iedere geïnvesteerde euro in alle vormen van lotgenotencontact € 4,50 op, met een bandbreedte van + of – € 1,50, geschat over een periode van 5 jaar en zonder invloed van corona.

De onderzoekers geven aan dat het onderzoek een reële, voorzichtige schatting geeft van de waarde van lotgenotencontact. De resultaten vormen een gespreksmodel voor de dialoog met betrokkenen. Met als eerste doel om de aannames verder te onderbouwen en samen het lotgenotencontact op een hoger plan te brengen. Maar het is niet dé waarheid.

Uit de literatuurstudie blijkt dat lotgenotencontact positief resultaat heeft op alle 6 de aspecten van positieve gezondheid. Enkele resultaten per aspect zijn bijvoorbeeld:

  • Lichaamsfuncties: daling in bloeddruk en gewicht, motivatie tot meer en beter bewegen;
  • Mentaal welbevinden: afname van angst, ondervinden van psychologische stabiliteit;
  • Zingeving: emotionele situaties beter begrijpen en accepteren;
  • Kwaliteit van leven: afname van depressieve klachten, meer kunnen genieten;
  • Meedoen: minder eenzaam, meer sociale ondersteuning;
  • Dagelijks functioneren: beter omgaan met gezondheidsproblemen, afname van stress.

Het meeste resultaat vond men op mentaal welbevinden, kwaliteit van leven en meedoen.

Kanttekening is dat het onderzoek niet specifiek gericht is op lotgenotencontact onder mantelzorgers, maar lotgenotencontact als interventie.
Tevens is het onderzoek niet bedoeld om het lotgenotencontact zelf te verzakelijken. Alle deelnemers aan de bijeenkomst zijn het erover eens dat juist de persoonlijke inbreng van lotgenoten de kracht is die niet vervangen kan of mag worden.

Meer informatie

Terug naar het overzicht