Waar ben je naar op zoek?

Masterclass: Sociaal schaduwwerk

Sociaal schaduwwerk is een concept dat steeds bekender wordt in het sociaal werk. Het verwijst naar informele activiteiten die niet direct als sociaal werk worden erkend, maar in de praktijk wel degelijk een vergelijkbare functie vervullen als het gaat om ontmoeting, verbinding en lichte vormen van hulp en ondersteuning.

Het verschilt van het reguliere sociaal werk, omdat deze praktijken niet door professionals binnen de kaders van een formele organisatie worden verricht, maar bijvoorbeeld door vrijwilligers van een kerk of moskee, door actieve bewoners of door vrijwilligers van een sportvereniging. De kracht van het sociaal schaduwwerk is dat het soms personen en groepen weet te bereiken die (grote) afstand ervaren tot formele hulpverlening. Tegelijkertijd bestaat er binnen het professionele domein vaak nog weinig kennis van sociaal schaduwwerk, of leven er vooroordelen over de aanpak en bijdrage van sociaal schaduwwerk.

Saskia Welschen (senior onderzoeker, hogeschool van Amsterdam) zal op basis van eigen onderzoek ingaan op de volgende vragen:

  • wat verstaan we onder het concept sociaal schaduwwerk?
  • hoe ziet sociaal schaduwwerk er in de praktijk uit: welke voorbeelden zijn er, wat zijn de belangrijkste kenmerken?
  • hoe is sociaal schaduwwerk te begrijpen tegen de achtergrond van bredere maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vermaatschappelijking en superdiversiteit?
  • hoe verhoudt sociaal schaduwwerk zich tot formeel en professioneel sociaal werk? Hoe kan samenwerking tussen beide worden bevorderd, en wat zijn belemmerende factoren?
  • hoe kan sociaal schaduwwerk ondersteund en versterkt worden, welke rol kunnen (lokale) overheden daarbij spelen?
  • hoe verhoudt sociaal schaduwwerk zich tot andere vormen van informele zorg, waaronder mantelzorg? Wat zijn verschillen, en belangrijker: wat zijn overeenkomsten?
  • In deze masterclass zal tot slot ook aandacht worden besteed aan de relatie tussen formele en informele spelers in algemene zin, rondom de thema’s onbekendheid, onbestemdheid en onenigheid.

Enkele literatuurverwijzingen:

Schrooten, M., Thys, R., & Debruyne, P. (2019). Sociaal schaduwwerk. Over informele spelers in het welzijnslandschap.

Schrooten, M., & Welschen, S. (2022). Sociaal schaduwwerk: Informele sociaalwerkpraktijken in België en Nederland. Journal of social intervention: theory and practice.-Meppel31(1), 4-23.

Welschen, S., Lucas, P., & Hoijtink, M. (2021). Sociaal schaduwwerk in een wijk in Amsterdam Zuidoost: een onderzoek naar’ informele ‘sociaal werkpraktijken ‘in Holendrecht.

Hybridisering van wijkteams en vrijwilligersinitiatieven lijkt nog ver weg – Sociale Vraagstukken

Terug naar:

Masterclass mantelzorg in de sociale basis – 28 en 29 november 2023