Nieuws

6880 handtekeningen voor een mantelzorgvrije week

De afgelopen weken ondertekenden 6880 mensen de petitie waarmee ze mantelzorgers een vrije week gunnen, zonder gedoe. Deze handtekeningen werden vanochtend overhandigd aan respijtaanjager Clémence Ross. Op dit moment levert vervangende zorg veel regelwerk op én worden mantelzorgers voor een weekje vakantie van het kastje naar de muur gestuurd. Reden voor vrouwenmerk Margriet en MantelzorgNL om onlangs deze petitie te starten.

Het is voor mantelzorgers essentieel om de zorg af en toe even over te dragen. Om op adem te komen en daarna weer uitgerust aan de slag te gaan. Zelfs het regelen van één weekje vervangende zorg per jaar om zelf op vakantie te gaan, levert vaak al veel frustraties op.

Bedankt

Margriet en MantelzorgNL bedanken de 6880 ondertekenaars voor hun handtekening. Tijdens een bijeenkomst met mantelzorgprofessionals in Apeldoorn overhandigden de initiatiefnemers de handtekeningen aan voormalig staatssecretaris voor volksgezondheid Clémence Ross. Zij is eind februari door minister Hugo de Jonge aangesteld als aanjager respijtzorg. Zij presenteert in juni haar voorlopige bevindingen die ze de rest van het jaar zal gaan toetsen in het veld. Ross: ‘Ik kom inderdaad veel gedoe tegen als het gaat om vervangende zorg. Ik zie deze handtekeningen als een belangrijke steun in de rug. Bovendien weet ik dat de bijna 7.000 handtekeningen staan voor een veel grotere groep mensen die deze oproep ook steunen.’

Mantelzorgvrije week

Na deze dag organiseert MantelzorgNL nog vier dagen waarin Ross – verspreid over het hele land – in gesprek gaat met mantelzorgprofessionals over respijtzorg. Margriet en MantelzorgNL roepen Ross op om in alle gesprekken die ze voert met gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars de mantelzorgvrije week onder de aandacht te brengen en te bespreken hoe dit in de praktijk kan worden geregeld.