Nieuws

Volg nu de videoleerlijn Begripvol zorgen – Echo’s uit Nederlands-Indië

Nederland kent naar schatting twee miljoen mensen die op een of andere manier een binding hebben met voormalig Nederlands-Indië. De kans is dus groot dat je als mantelzorg consulent of als zorgverlener in aanraking komt met mensen met een achtergrond in Nederlands-Indië.

Nederlands-Indië

Ouderen en zorgverleners laten in de video’s zien waar je als zorgverlener mee te maken kunt krijgen in de zorg voor ouderen met een achtergrond in Nederlands-Indië. De video’s zijn verwerkt in een videoleerlijn. De videoleerlijn bestaat uit vijf edities die mensen na inschrijving wekelijks in hun email krijgen.

De videoleerlijn bestaat uit vijf edities met één of meerdere korte video’s, informatie, praktische opdrachten en verwijzingen naar meer informatie over het onderwerp. In de video’s staan steeds de oudere en de zorgverlener centraal.

Zorgverleners in de eerste lijn

De videoleerlijn is bestemd voor zorgverleners in de eerste lijn, met specifieke aandacht voor het werk van huisartsen, praktijkondersteuners, casemanagers dementie en cliëntondersteuners. Maar de kennis is ook voor mantelzorgconsulenten en welzijnswerkers van groot belang, als je deze doelgroepen op een passende wijze wil ondersteunen.

Om een goede aansluiting te vinden, en nog betere zorg en ondersteuning te bieden is het belangrijk om kennis te hebben over van de geschiedenis, cultuur en ervaringen van deze gemeenschap. Want wat er vroeger is gebeurd, kan nog altijd een grote impact hebben.

ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Stichting Pelita ontwikkelden deze vijfdelige videoleerlijn ‘Begripvol zorgen – Echo’s uit Nederlands-Indië’, waarin met korte films wordt geschetst hoe met deze zorgvragen om te gaan. MantelzorgNL werkt met deze organisaties in het project Liefdevolle Plicht.

Wil je meer weten?

Kijk dan hier voor meer informatie: Begripvol zorgen

Bekijk hier het filmpje over mantelzorg:

Bekijk hier de trailer.

Bekijk hier alle filmpjes: Begripvol zorgen – Echo’s uit Nederlands-Indië