Nieuws

Waarde van mantelzorg krijgt lokaal veel aandacht

De waarde van mantelzorg, doorberekend naar alle gemeenten in Nederland, is de laatste twee weken veelvuldig in het nieuws geweest. De vraag om ook lokaal het nieuws te verspreiden is veelvuldig opgepakt en dat is goed terug te zien in de resultaten.

Zowel bij mantelzorg ondersteunende organisaties als bij de nieuwsredacties is veel rekenwerk verricht om de juiste cijfers per gebied in beeld te brengen. Ook onze oproep om budget dat vanuit het Rijk naar gemeenten gaat te oormerken, is meegenomen. In de landelijke media is er vier keer over geschreven, de waarde verscheen in 37 regionale kranten en in lokale huis-aan-huis kranten zagen wij het onderwerp 20 keer voorbij komen.

Een greep uit de online artikelen:

Leeuwarder Courant
‘Gemeenten waarderen mantelzorgers onvoldoende’ – Leeuwarder Courant (lc.nl)

Uitgeest
Mantelzorgers zijn per gemeente miljoenen euro’s waard | UitgeestOnline

Amstelveen
Mantelzorgers in de regio zijn tussen de 272 en 477 miljoen euro waard | amstelveensnieuwsblad

Bergen op Zoom
Mantelzorgers zijn miljoenen euro’s waard in Bergen op Zoom: ‘58 tot 96 miljoen euro’ (internetbode.nl)

Bezuiniging op mantelzorgwaardering teruggedraaid

In De Bilt is zelfs – mede door deze cijfers – een motie door de hele gemeenteraad aangenomen om de eerder geplande bezuiniging op mantelzorgwaardering terug te draaien. Chapeau!

Wij hopen deze nieuwste cijfers meer mantelzorg ondersteunde organisaties en gemeenten zullen helpen om de juiste keuze te maken in hun mantelzorgbeleid.

Ben jij al aan de slag?

Ben je er nog niet mee aan de slag gegaan, geen nood! Neem een kijkje op de landkaart en laat je inspireren door de 2 A4tjes waarop alle informatie van jouw gemeente overzichtelijk wordt aangeboden. Zowel de waarde is in beeld gebracht als ook het aantal mantelzorgers en bijvoorbeeld het budget dat jouw gemeente vanuit het Rijk krijgt om mantelzorgers te ondersteunen.

Wat is de waarde van mantelzorg per gemeente? – MantelzorgNL

Meer informatie

Check hier het tienpuntenplan voor de lokale verkiezingen: Tienpuntenplan voor de gemeenteraadsverkiezingen: Erken, waardeer en ondersteun mantelzorgers! – MantelzorgNL

Bekijk de Motie gemeente De Bilt