Parkeervergunning of OV-vergoeding

Voor mantelzorgers van de hulpbehoevende, die woont in een betaald parkeergebied in de gemeente of voor mantelzorgers die reiskosten maken met het openbaar vervoer.

Wat is het?

Een gemeente kan in haar parkeer- of vervoerbeleid opnemen om een mantelzorgparkeervergunning te verstrekken, zodat de mantelzorger kosteloos kan parkeren in de straat/buurt van de hulpbehoevende. Dit kan verstrekt worden aan mantelzorgers van een hulpvrager met een Wmo indicatie, Zvw indicatie of Wlz indicatie, maar ook als er nog geen sprake is van geïndiceerde hulp. Het is ook mogelijk om mantelzorgers die met het openbaar vervoer reizen hiervoor een vergoeding te geven.

Hoe helpt het mantelzorgers?

Mantelzorgers kunnen veel geld kwijt zijn aan parkeerkosten en/of reiskosten. Dit kunnen mantelzorgers als belemmering ervaren, zeker omdat vaak al extra kosten gemaakt worden. Door een parkeervergunning of een OV-vergoeding te geven, maak je het mensen makkelijker om voor elkaar te zorgen.

Voorbeeld

Enkele voorbeelden van gemeenten die een parkeervergunning of OV-vergoeding bieden:

  • Rotterdam, Leiden en Rijswijk bieden een mantelzorgparkeervergunning
  • Amsterdam biedt een OV-vergoeding (20,- per maand).
  • Haarlem biedt een gratis parkeerabonnement voor parkeergarages in het centrum van Haarlem

Terug naar overzicht financiële regelingen

Factsheet Financiële regelingen voor gemeenten

In deze factsheet lees je welke financiële regelingen je als gemeente kunt inzetten om mantelzorgers te ondersteunen. Je leest hoe deze regelingen mantelzorgers helpen…