Eenzaamheid en mantelzorg

Eenzaamheid komt bij mantelzorgers vaak voor. Wat kun je doen om deze mantelzorgers te helpen en waar moet je rekening mee houden?
Onder alle leeftijdsgroepen is de eenzaamheid in Nederland de afgelopen jaren gegroeid. Van de volwassen bevolking voelt 49% zich eenzaam. Na 75 jaar neemt de eenzaamheid toe. Bij mensen die mantelzorgen lijkt eenzaamheid vaker voor te komen dan bij niet-mantelzorgers.
Waardoor voelen mantelzorgers zich eenzaam?
Sociale netwerken brokkelen af, er is vaak onbegrip vanuit het sociale netwerk voor datgene wat de mantelzorger meemaakt. Daarnaast ontbreekt het mantelzorgers aan tijd om relaties te bouwen en te onderhouden. Uit onderzoek komt naar voren dat mantelzorgers bij tijdsdruk stoppen met het maatschappelijke verkeer, maar blijven mantelzorgen.
Eenzaamheid doet iets met de veerkracht van mensen, en dus ook met de veerkracht van mantelzorgers. De kans bestaat dat door eenzaamheid, mantelzorgers de zorg minder goed volhouden.
Goede ondersteuning
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de lokale aanpak tegen eenzaamheid. Dit volgt uit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Als gemeente kun je bijvoorbeeld als regisseur een lokale coalitie tegen eenzaamheid vormen, samen met bedrijven, ondernemers, burgers en maatschappelijke organisaties. Het is goed om daarin nauw samen te werken met de lokale zorgorganisaties. Juist zorgprofessionals zijn vaak degenen die eenzaamheid signaleren.
MantelzorgNL neemt deel aan de coalitie Eén tegen eenzaamheid, het actieprogramma van het ministerie van VWS om eenzaamheid in Nederland te verminderen. Ook als lokale organisatie kun je daarbij aansluiten. Op de website Een tegen eenzaamheid vind je veel inspiratie, informatie en veel aansprekende voorbeelden voor gemeentes.