Huisartsen en mantelzorg

De risico’s van mantelzorg

Mantelzorgers zijn mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen. Daarbij gaat het om fysiek zorgen maar ook om zorgen maken om. Of zij dat goed aankunnen hangt af van verschillende factoren, zoals de tijd die ze in de zorg steken en de hulp die zij al dan niet van anderen krijgen. Ook vinden sommige mantelzorgers het lastig om hun eigen grenzen te respecteren. Als deze factoren negatief uitslaan, kunnen mantelzorgers overbelast raken.

Jouw rol als huisarts

Voor jou als huisarts zijn mantelzorgers ‘partners in de zorg’ voor zieke of gehandicapte patiënten. Door je contact met de patiënt heb je vaak ook contact met de mantelzorger. Daardoor heb je de mogelijkheid om vroegtijdig te signaleren of deze de zorg goed aankan. Is dat niet het geval, dan kun je actie ondernemen. De Toolkit Mantelzorg en (over)belasting helpt je daarbij.

Toolkit: Mantelzorg en (over)belasting

In de vernieuwde toolkit vind je informatie over mantelzorg, hoe je overbelasting kunt herkennen, wie tot de risicogroepen behoort en waarnaar je kunt doorverwijzen. De Toolkit Mantelzorg en (over)belasting is ontwikkeld door MantelzorgNL, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Vilans.

Voor huisartsen: Toolkit Mantelzorg en (over)belasting

Een op de vijf patiënten in een huisartsenpraktijk is mantelzorger. En veel van je patiënten hebben een of meer mantelzorgers. Mantelzorgers zijn…