Zorg

Zorgprofessionals en mantelzorg

Werk je als zorgprofessional in een instelling, ziekenhuis of bij de thuiszorg? Dan heb je regelmatig te maken met mantelzorgers. Soms verlenen zij het grootste deel van de zorg, soms doe jij dat. In alle gevallen is een goede samenwerking essentieel. Hoe kun je daarvoor zorgen?

De waarde van mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen partners zijn, familieleden of vrienden. Meestal kennen zij de zorgvrager goed. Zij weten welke impact de ziekte of beperking op hem of haar heeft. Ook weten ze nog hoe de cliënt voor het ziekteproces was en kennen zij de context van de eigen omgeving.

Daarmee zijn mantelzorgers voor jou als verpleegkundige, verzorgende of helpende van grote waarde. Je kunt hun ervaring en kennis gebruiken om je zorg en begeleiding goed af te stemmen op de zorgvrager. Zijn er knelpunten? Dan weten mantelzorgers soms direct waar dat aan ligt. Dat helpt je om die knelpunten op te lossen.

Samenwerking

Daarom is het belangrijk om met mantelzorgers in gesprek te gaan, naar hen te luisteren en ook je eigen inzichten met hen te delen. In de dagelijkse hectiek is dat soms lastig, maar het levert alle partijen veel op. Bovendien is het een voorwaarde voor een goede samenwerking.

 

Trainingen

Bekijk ons trainingsaanbod voor professionals in de zorg.