Verhaal uit de praktijk
Leestijd 0-2 minuten

Interculturele zorgteam Dordrecht

De interculturele zorgconsulenten vervullen een brugfunctie tussen huisarts en patiënt.  Zij geven uitleg en voorlichting in de eigen taal (Turks/Arabisch/Berbers) over ziektes, leefstijl, behandeling en gezondheidszorg in Nederland. Verwijzing naar deze consulenten gebeurt via de huisarts of POH. Het interculturele zorgteam wordt gefinancierd uit het achterstandsfonds. Dit is een fonds door zorgverzekeraars opgericht voor huisartsen die in achterstandswijken zitten (landelijk). Het resultaat: minder herhalingsconsulenten en sneller de juiste diagnose.

Het interculturele zorgteam geeft ook nascholing aan huisartsen en praktijkondersteuners om goed te kunnen communiceren met laaggeletterde patiënten in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven.

Gouden tips

Tips Ali Kaya, Interculturele zorgconsulent Dordrecht:

  1. Werk samen met religieuze huizen en verenigingen, probeer de bestuursleden in beweging te krijgen.
  2. Investeer in de ontmoeting en zoek samen in gesprek met de doelgroep  antwoord op de vraag welke behoefte en wensen zij hebben.
  3. Maak activiteiten toegankelijk en aantrekkelijk door bijvoorbeeld op een voorlichtingsbijeenkomst bloedruk te meten of een screening te doen. Dan kun je direct iets laten zien. Voorbeeld.

Meer informatie