In het kort

Een groep speciaal voor 13, 14 en 15 jarige die een broer of zus hebben met ASS en/of ADHD.
Veel jonge mantelzorgers lopen tegen dezelfde dingen aan. Bijvoorbeeld dat je niet altijd weet wat je moet doen als je broer of zus heel boos is en dat het soms lastig is om je te concentreren thuis. Misschien kan het oneerlijk voelen als er verschillende regels gelden in huis of zijn er geen vriendjes en vriendinnetjes die hetzelfde meemaken. Dat kan best eenzaam voelen. Het kan een heel fijn gevoel geven als je weet dat je niet de enige bent.

De aanleiding

We spraken veel jonge mantelzorgers die in de eerste of tweede van de middelbare school zaten en erg veel last hadden van hun broer of zus thuis. Ze bespreken dit op deze leeftijd nog niet met vriendjes en vriendinnetjes en voelen zich daardoor eenzaam. Ze hadden behoefte aan contact met anderen, en daarnaast informatie over ADHD en Autisme.

De aanpak

Het zijn laagdrempelige avonden. We spreken af van 19:00 tot 20:30 één keer in de twee weken en dat dan voor 2,5 maand lang. Dit doen we in het voorjaar en in het najaar. Sommige bijeenkomsten kletsen we met elkaar, andere bijeenkomsten komen professionals vertellen over ADHD en Autisme. Er is veel ruimte voor het delen van verhalen en ervaringen.

Een consulent begeleid de avonden, maar de ingehuurde professionals zorgen voor de theoretische uitleg. Soms komt de professional één avond, en soms twee. Voor dat extra beetje uitleg. De kosten zitten in het huren van een ruimte en het inzetten van de professional. Maar dit zou je als consulent ook zelf kunnen doen.

Resultaat en conclusies

De jonge mantelzorgers hebben een warme relatie met elkaar opgebouwd. Er is meteen veel erkenning bij elkaar. Onze groep is klein (vijf deelnemers), wat zorgt voor veiligheid. Er is altijd veel opluchting bij de groep na een bijeenkomst. Ze kunnen hier ook benoemen dat ze hun broer of zus gewoon niet zo leuk vinden.

Contactpersoon

Rosa Kreiter
r.kreiter@zwolledoet.nl06 42 10 94 74
Coördinator Informele zorg, consulent jonge mantelzorg

Heb jij ook een voorbeeld?

Deel je project dan met anderen, zodat zij er ook mee aan de slag kunnen. Dit kan eenvoudig door een beschrijving van je project in te sturen. 

Vragen? Bel 030 - 760 60 55

Zie ook deze voorbeelden

Verhaal in beeld

‘Verhaal in beeld’ is een project voor en van mantelzorgers die zorgen voor iemand met een psychische / psychiatrische kwetsbaarheid. Het is…

Cursus speksteen bewerken voor GGZ-mantelzorgers

Creatieve cursus die lotgenotencontact stimuleert Mantelzorg Nijmegen organiseert in samenwerking met Hobbycentrum Nijmegen Oost een cursus speksteen bewerken voor mantelzorgers van mensen…

Familiecoaching vanuit eigen-familie-ervaring

Vrijwilligers met eigen familie krijgen een training tot Familiecoach. In deze training kijken zij naar hun eigen proces en leren zij hun…