In het kort
Het film- en educatieproject de Nestvlieder draagt bij aan bewustwording en kennis over mantelzorg. Het geeft een inkijkje in de wereld van mantelzorg. Het nodigt uit om het gesprek aan te gaan met mantelzorgers zelf en met eenieder die in contact staat met mantelzorgers . Communicatie tussen mantelzorger en naaste en communicatie met mantelzorgers krijgt binnen het project extra aandacht.
De aanleiding
Vanuit eigen ervaringen als jonge mantelzorger, is bij regisseur Martine van der Kolk het idee ontstaan om een film te maken over mantelzorg. De film werd gemaakt samen met mede (jonge) mantelzorgers Yvonne van der Haven (scenarist) en Luna Petilli (producent). Voor meer expertise over mantelzorg, werd samenwerking gezocht met Jos Alders (projectcoördinator) van de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA).
Door deze samenwerking is aansluitend op de film een educatieprogramma over mantelzorg ontwikkeld. Dit is gedaan vanuit het idee dat het gebruik van creatieve middelen,, ervaringskundigheid en expertise over mantelzorg elkaar versterkt om de impact van mantelzorg zichtbaar te maken. De film en het educatiemateriaal zijn aan elkaar verbonden en versterken bewustwording over mantelzorg.
Gezamenlijk leidde dit tot het film- en educatieproject: De Nestvlieder.
De aanpak
Bij de totstandkoming van de film is door de filmmakers samenwerking gezocht met VMCA. Ervaringsdeskundigheid werd hierdoor gekoppeld aan de expertise van VMCA.
De film is opgenomen in Almere met bewoners uit Almere.
Er is subsidie gevonden via VSBfonds en Cultuurfonds Almere en bijdrage vanuit MEEPlus, STG , Blaeu Staete B.V., Heliomare, Avanti, SAF en VoordeKunst. Ook heeft er crowdfundig plaatsgevonden.
Het educatiemateriaal bestaat onder andere uit ‘De handreiking Mantelzorg’. Deze verduidelijkt de verschillende ‘lagen’ binnen de mantelzorgscènes uit de film ‘de Nestvlieder’. Andersom visualiseert de film de theorie en maakt deze voelbaar.
De handreiking bestaat uit 3 modules die zowel als totaal lespakket, als afzonderlijk, kunnen worden gebruikt in combinatie met de film de Nestvlieder.
- Module Mantelzorg – Wanneer spreken we over mantelzorg en wat zijn specifieke aandachtspunten?
- Module Film en nabespreking – Hoe kun je het gesprek aangaan over de impact van mantelzorg?
- Module Communicatie – Wat vraagt aandacht op het gebied van communicatie binnen mantelzorg en in contact met mantelzorgers?
Vanaf 2023 is het project beschikbaar voor ieder die het onderwerp mantelzorg bespreekbaar wil maken. Wil je de film zien en de handreiking ontvangen? Stuur dan een mail naar de contactpersoon.
Resultaat en conclusies
Het film- en educatieproject de Nestvlieder is als pilot uitgezet op de opleiding Social Work bij de 1e jaars studenten Social Work van Windesheim Almere en is toepasbaar als deskundigheidsbevordering voor iedere (toekomstige) professional die beroepsmatig in contact komt met mantelzorgers. Ook kan het worden ingezet als middel om in gesprek te gaan over communicatie binnen mantelzorg en met mantelzorgers. Bijvoorbeeld op een workshop, bijeenkomst voor mantelzorgers of inspiratiebijeenkomst.
Het project ontving in 2021 een nominatie voor de Alice van Laarprijs van JMZPro.
Enkele reacties:
“We hebben de film getoond en hebben daarna en panelgesprek gevoerd met de filmmaker, een docent, een student counselor en student-ervaringsdeskundigen. Dit was heel waardevol: er kon worden teruggegrepen op fragmenten uit de film die herkenning opriepen. Het gaf ook een duidelijke structuur aan de dialoog”.
“Studenten hebben zich meer kunnen verdiepen in het maatschappelijk vraagstuk rondom (jonge) mantelzorg. Wat betekent het om mantelzorger te zijn? Wat is de impact hiervan op je dagelijkse leven en wie je bent of eigenlijk wilt zijn? Onze toekomstige hulpverleners zijn hierover meer geïnformeerd, en kunnen het zo beter herkennen”.
“In mijn rol als docent ben ik me er meer bewust van geworden dat het belangrijk is om actief te vragen bij studenten of ze eventueel mantelzorger zijn en wat dit dan betekent voor hun studieproces. Extra ondersteuning en begeleiding bieden is in dit opzicht erg belangrijk.”
Contactpersoon
Links
Heb jij ook een voorbeeld?
Deel je project dan met anderen, zodat zij er ook mee aan de slag kunnen. Dit kan eenvoudig door een beschrijving van je project in te sturen.
Zie ook deze voorbeelden
Inloopmomenten
Inloopmomenten voor mantelzorgers verspreid over de wijken. Het is belangrijk om dit breed te communiceren zodat mensen de inloopmomenten weten te vinden….
Scholing op maat ‘Verbreed je kennis over geestelijke gezondheid en psychische problematiek’.
Ongeveer de helft van alle Nederlanders krijgt ooit te maken met psychische problemen. Dit betekent dat u niet alleen in uw privéomgeving…
Respijtzorg aan huis in gemeente Molenlanden
Door een samenwerking met lokale vrijwilligersorganisaties en welzijnsorganisaties kan er respijtzorg aan huis geboden worden door vrijwilligers. Respijtzorg kan worden ingezet om…