Zakia Labyed

Ik ben Zakia Labyed, moeder van 4 kinderen en mantelzorger voor mijn moeder. Ik ben al meer dan 15 jaar mantelzorger, dit was ik voor beide ouders. Mijn vader is inmiddels overleden en nu heb ik mijn moeder in huis gehaald. Zij is dementerende/Alzheimer, heel anders dan mijn vader, die had meer lichamelijke klachten.

In ons cultuur is het meer dan normaal dat je zorgt voor je ouders als ze ouder worden, en ook voor je kind, als hij of zij een bijzonder kindje is. Het is een hoge drempel om de zorg over te dragen of erover te praten. Dit vanwege schaamte, maar ook omdat dat nog niet aansluit bij onze geloof en normen en waarden.

In het dagelijkse leven ben ik ambulante hulpverlener en blijf ik dit tegenkomen bij jong en oud.

Door mijn ervaring als mantelzorger probeer ik anderen te helpen en mijn ervaring te delen. Ook help ik ze met indicaties en pgb, mocht er vraag naar zijn.

Mantelzorger kan je zo ineens overkomen, je vraagt er niet om. Je hebt 2 keuzes; je doet het of je staat de zorg af. Hierin begeleid ik de mensen in het dagelijks leven. Ook in mijn eigen netwerk word ik vaker gebeld voor advies over bijvoorbeeld Wmo aanpassingen.

Bij MantelzorgNL vertel ik mijn verhaal en luister ik goed naar de verhalen van anderen, tenslotte blijven we dagelijks leren van elkaar.

Ik sta ervoor dat de mantelzorger ondersteund moet worden en onze culturen meer open naar voren durven te treden en ook hun verhaal doen of om hulp durven vragen.