Nieuws

10 november Dag van de Mantelzorg: verras een mantelzorger

Op de Dag van de Mantelzorg staan we stil bij de 4,4 miljoen Nederlanders die zorgen voor iemand die zij lief hebben. 23 jaar geleden nam MantelzorgNL het initiatief voor de Dag van de Mantelzorg, de dag is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende activiteit

Zorgen lijkt voor vele van hen vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Zeker dit jaar, waarin mantelzorgers zorgen voor hun naaste onder extreme omstandigheden.

‘Veel mantelzorgers ervaren dat intensief zorgen – zeker in combinatie een baan – zwaar kan zijn. Zeker dit jaar, waarin voor veel mensen een deel van de zorg en ondersteuning of dagbesteding wegviel. Maar ook waarin veel mantelzorgers door aangepaste bezoekregelingen bij verpleeghuizingen tegen beperkingen aanlopen. Vaak vinden mantelzorgers het maar gewoon wat ze doen. Maar het is juist heel bijzonder! Het is daarom goed om op deze dag de schijnwerpers te plaatsen op al die mensen die het hele jaar door zorgen voor een ander.’

Liesbeth Hoogendijk, bestuurder MantelzorgNL

 

Waardering voor mantelzorgers

Het hele jaar staat degene voor wie gezorgd wordt centraal. Op de Dag van de Mantelzorg zetten we de mantelzorger zelf in het middelpunt.

We willen samen met heel Nederland onze waardering voor mantelzorgers tonen.

Overal in het land organiseren gemeenten, organisaties voor mantelzorgondersteuning en bedrijven activiteiten en ontvangen mantelzorgers een waardering. Dit jaar zal dat op aangepaste wijze en veelal digitaal plaatsvinden om te kunnen voldoen aan de RIVM-richtlijnen.

Doe je ook mee?

Organiseer een (online) activiteit en laat zien dat je mantelzorgers waardeert. Dit jaar vinden activiteiten veelal noodgedwongen online plaats.

Zo organiseert Mantelzorg & Meer een week lang digitale activiteiten via Zoom: een virtuele wandeling, een virtuele rondleiding door het Cobra museum, zingen en bewegen.

Posters, kaarten en verwenproducten

Op www.dagvandemantelzorg.nl vind je promotiemateriaal om je activiteit onder de aandacht te brengen. Ook vind je hier producten waarmee je mantelzorgers kunt verrassen.

Aangesloten organisaties kunnen kaarten en posters op maat maken en voorzien van eigen logo’s en informatie. Bestel je voor donderdag 22 oktober, dan heb je alles ruim op tijd in huis.

Verras met een kaartje

MantelzorgNL roept iedereen op om mantelzorgers in de eigen omgeving te verrassen. Vriendin, broer of buurvrouw; iedereen kent wel een mantelzorger die op 10 november even in de schijnwerpers mag staan. Dat hoeft niet groots te zijn. Het kan bijvoorbeeld met een gratis kaartje via MantelzorgNL en Boomerang. Geef gerust ook via de eigen lokale en regionale kanalen bekendheid aan deze actie!

Gifjes via social media en WhatsApp

Speciaal voor de Dag van de Mantelzorg ontwikkelden we Gifjes. Dit zijn bewegende afbeeldingen die je kunt delen via WhatsApp of andere social media kanalen (Zoek bij GIF op ‘Mantelzorg’). Er zijn zes varianten.

Meer informatie

Kijk voor het versturen van deze kaart en andere informatie op www.dagvandemantelzorg.nl

Heb je een abonnement bij MantelzorgNL? Bestel het materiaal dan direct via het platform.mantelzorg.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.