Nieuws

MantelzorgNL vraagt om aandacht mantelzorgers bij plannen meer verpleegzorgplekken

Vandaag gaat de Kamer met minister Helder in debat over onder andere verpleeghuiszorg en Wlz. Eerder meldde de minister dat er geen extra verpleeghuisplekken komen, maar in plaats daarvan gekozen wordt voor verpleegzorgplekken.

Een keuze voor nog meer ‘langer thuis’

Wat ons zorgen baart is dat de minister deze keuze te makkelijk en eenzijdig af laat hangen van het feit dat er te weinig personeel is. Haar oplossing ziet zij bij meer zorg thuis, in de wijk of anderszins. Dat is te makkelijk en eenvoudig gedacht en wij zien weer een vergelijking met de corona-crisis. Want tijdens deze crisis hebben mantelzorgers veel van de afgeschaalde zorg noodgedwongen opvangen, deze periode vervolgens als zwaar ervaren én bleken mantelzorgers onvoldoende toegerust om de zorg te verlenen. Simpel, omdat zij niet de positie hebben, zoals een professionele zorgverlener deze wel heeft.

Het voornemen van de minister betekent in de praktijk dat de zorg van een kwetsbare groep mensen nog meer bij de informele zorg komt te liggen zonder te investeren in ondersteuning en te kijken of de zorg thuis wel past. Dan volgt de rekening later.

Meer informatie

Lees hier onze brief aan de Tweede Kamer over verpleegzorgplekken.