Hoe ondersteun je mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie?

Dementie is volksziekte nummer één. Dementie raakt niet alleen de persoon die de diagnose dementie heeft. De ziekte heeft ook invloed op de partner, familie en vrienden. Hoe kun je deze naasten goed ondersteunen?

Er is heel veel informatie en materiaal beschikbaar over dementie, zoveel dat het soms lastig zoeken is. Hieronder bundelen we voor jou een greep uit bestaand materiaal. Deze info is te gebruiken voor het organiseren van bijeenkomsten of een cursus voor mantelzorgers. Ook kun je de mantelzorger informatie aanreiken om zelf mee aan de slag te gaan.

Kennis over de ziekte dementie

Op de site van Alzheimer Nederland staat veel informatie over de ziekte, cijfers, factsheets, tips en podcasts.

Kennis over omgaan met dementie

Hoe kan je het beste omgaan met iemand met dementie? En hoe zorg je goed voor jezelf als mantelzorger? Op www.dementie.nl lees je alles over omgaan en leven met dementie, voor mensen die dementie hebben en voor naasten. Hier zijn ook online trainingen te vinden voor mantelzorgers.

Pharos heeft een gesprekslijst ontwikkeld om specifiek in gesprek te gaan met mantelzorger van migrantenouderen met dementie: Zorgen doe je samen. 

Eigen grenzen aangeven

Eigen grenzen aangeven is voor mantelzorgers erg belangrijk om de zorg vol te kunnen houden. Bij mensen met dementie kun je als gevolg van de ziekte niet makkelijk een grens aangeven. Toch is het van belang dat de mantelzorger de eigen grenzen te (h)erkent, voelt en serieus neemt. Welke behoefte ligt eronder? Is daar wel iets in te organiseren zodat iemand niet telkens over eigen grenzen heen gaat? En hoe gaat iemand bijvoorbeeld om met schuldgevoelens? Lees hier meer over het werkboek Mantelzorgen met gezonden grenzen.

Zorg delen

Voor mensen die zorgen voor met dementie is het belangrijk om de zorg te delen met anderen. Hoe langer men het alleen probeert vol te houden, des te lastiger het wordt om hulp in te schakelen bij de zorg voor degene met dementie. Hoe deel je het met je omgeving dat iemand dementie heeft en hoe deel je de zorg met anderen?

Veranderende relatie en veranderende Intimiteit en seksualiteit

Wanneer een naaste dementie krijgt, heeft dat veel impact op de mensen om diegene heen. Onderlinge relaties veranderen. Lees hier meer over op  Mantelzorg is van grote invloed op de relatie.

Heb specifiek oog voor mantelzorgers met een migratieachtergrond

Bij migranten komt dementie vaker voor. Alzheimer Nederland geeft aan dat in de afgelopen tien jaar er een verdrievoudiging plaatsgevonden heeft onder Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Deze trend zal zich de komende jaren verder doorzetten. Juiste deze mantelzorgers zijn niet goed in beeld bij professionals, terwijl bekend is dat zij vaak intensief en langdurig mantelzorgen. Zij staan er vaak alleen voor en lopen groot risico om overbelast te raken. Het is daarom van groot belang ook voor deze groepen oog en aandacht te hebben.

Kijk voor meer informatie over mantelzorgers met een migratieachtergrond:

De impact van dementie op de omgeving

Dementie treft niet alleen de persoon met dementie, maar heeft impact op alle mensen om iemand heen. Er is een periode voor de diagnose waarin men voelt dat er iets aan de hand is. Geleidelijk aan treden veranderingen op. Iemand vergeet steeds meer en er treden veranderingen in gedrag op. Dit heeft invloed op mensen om de persoon met dementie heen, op relaties. Hoe ga je met deze veranderingen om? Wat doet het met jou als mantelzorger(s)? hoe kan je het beste omgaan met iemand met dementie?

Veel informatie en advies hierover is te vinden op Alzheimer Nederland. Mantelzorgers kun je verwijzen naar Dementie.nl.