Stagebureau Informele Zorg

Zoek je naar mogelijkheden om het aantal uren informele zorg te vergroten? Of wil je een kwaliteitsslag maken in het werken met stagiaires? Het Handboek Stagebureau Informele Zorg zet je op het juiste spoor.

Wat is een Stagebureau Informele Zorg?

Een Stagebureau Informele Zorg is de plek binnen een organisatie waar MBO- en HBO-studenten één van hun stages kunnen lopen. Hiermee bied je studenten een betekenisvolle stage in de informele zorg.

Wil je meer weten?

Download:

Handboek Stagebureau Informele Zorg

Waarom stages in de informele zorg?

Met stages in de informele zorg sla je twee vliegen in één klap.

Aan de ene kant bieden deze studenten informele zorg, waardoor meer mensen hulp kunnen krijgen. Enkele uren per week trekt de jongere op met de hulpvrager: ze doen boodschappen, gaan naar buiten om te wandelen of spelen spelletjes. Deze aandacht maakt het leven van de hulpvrager een beetje mooier en hij voelt zich minder eenzaam.

Mantelzorgers krijgen zo wat ruimte en vrije tijd voor zichzelf. Ook voor niet-inwonende mantelzorgers is het fijn dat er meer aandacht is voor hun naaste.

Aan de andere kant biedt de organisatie een leerplek aan toekomstig professionals. De student doet zo ervaring op met informele zorg en met het werken bij mensen in de thuissituatie.

Een student vertelt wat ze zo leuk vindt aan de stage:

Een stagebegeleider vertelt waarom ze graag met studenten werkt:

Bekijk alle filmpjes met ervaringen van studenten en begeleiders.

Voor wie zijn stages in de informele zorg interessant?

Voor een welzijnsorganisatie, steunpunt mantelzorg, informele zorgorganisatie of vrijwilligersorganisatie zijn stages in de informele zorg interessant, omdat het het aantal uren informele zorg kan vergroten.

Voor gemeenten om nog betere ondersteuning te bieden aan inwoners om zelfstandig thuis te blijven wonen en mee te doen aan de maatschappij. Het is wenselijk dat ook zij deze stages zien als vorm van ondersteuning in de informele zorg en het actief aanbevelen en financieel mogelijk maken. Dit sluit aan bij de doelstellingen van de Wmo voor zorg en ondersteuning van hulpvragers én mantelzorgers.

Voor opleidingen, omdat studenten zich zo kunnen oriënteren en verdiepen in de thuissituatie en leefwereld van mensen die kwetsbaar zijn en hun mantelzorgers.

Door samen te werken kunnen opleidingen en organisaties leerplekken creëren, die aansluiten bij wat in de praktijk nodig is.

Ben je enthousiast?

Dan hebben we voor jou het handboek Stagebureau Informele Zorg. Hierin lees je alles wat er nodig is om een stagebureau op te zetten. Werk je al met stagiaires? Dan vind je hier tips om de kwaliteit van je stagebureau te verbeteren.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met onze adviseurs  advies@mantelzorg.nl of bel naar 030-659 22 22.