Wonen is een belangrijk thema voor veel mantelzorgers, omdat het voor een deel bepaalt hoe je voor een naaste kunt zorgen. Als gemeente kun je mantelzorgers hierbij ondersteunen en faciliteren. Denk aan een urgentieverklaring, mantelzorgwoningen, medehuurderschap en woningaanpassingen.

Wonen en de sociale basis

Waar je woont vormt een groot deel van de sociale basis van mantelzorgers. Het heeft veel invloed op de mantelzorgtaken of je samen in één huis woont, of op verschillende plekken, in de buurt, of ver weg. Daarnaast heeft waar de mantelzorger woont ook invloed op het gemeenschapsgevoel en op de voorzieningen waar degene aanspraak op kan maken. De manier waarop het huis van de zorgontvanger en mantelzorger kan worden aangepast aan de zorgbehoefte, heeft veel invloed op het dagelijkse leven. Wonen heeft op die manier veel invloed op de manier waarop de sociale basis van de mantelzorger vormgegeven is.

Urgentieregelingen

Als gemeente kun je voorrang geven aan woningzoekenden die met spoed (andere) woonruimte nodig hebben. Mantelzorg kan als reden gelden voor een urgentieregeling.

Voor mantelzorgers is het belangrijk dat zij weten óf ze recht hebben op urgentie, en hoe ze deze kunnen aanvragen.

Meer informatie over wat dit betekent voor de mantelzorger: Bij elkaar in de buurt wonen: urgentie?

(pré)-Mantelzorgwoningen

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van iemands eigen huis. De mantelzorger woont óf in de mantelzorgwoning, of in het bijbehorende huis. Op deze manier wonen mantelzorger en naaste dichtbij elkaar.

Meer informatie over mantelzorgwoningen voor mantelzorgers?: Wat is een mantelzorgwoning?

Een pré-mantelzorgwoning wordt gebouwd voordat er sprake is van een mantelzorgsituatie.

Meer informatie over pré-mantelzorgwoningen?: Pré-mantelzorgwoning

Medehuurderschap

Bij medehuurderschap hebben de medehuurders de huurrechten. Als één van de twee komt te overlijden, kan de ander in het huis blijven wonen. Medehuurderschap is voor mantelzorgers belangrijk. Er zijn verschillende regels voor verschillende leeftijdsgroepen.

Lees meer informatie over medehuurderschap voor mantelzorgers: Inwonen en medehuurderschap

Woningaanpassingen

Voor woningaanpassingen kunnen mantelzorgers een vergoeding krijgen vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de zorgverzekering. Woningaanpassingen kunnen ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen.

Voor meer informatie over woningaanpassingen voor mantelzorgers: Woningaanpassing