In het kort

In het boek ‘Gewone jongeren, bijzondere jeugd’ portretteert fotografe Tessel Sander Apeldoornse jonge mantelzorgers en vertellen sommige van hen over de situatie thuis. 1 op de 4 jongeren groeit op in een thuissituatie met één of meerdere gezinsleden met een chronische ziekte, een beperking, psychische problemen of een verslaving. Opgroeien als jonge mantelzorger kan voor een deel van hen zowel op de korte als lange termijn zorgen voor gezondheidsklachten.
Jongeren willen geen stempel, vandaar gewone jongeren. Wel is het belangrijk om bewust te zijn van het feit dat je anders opgroeit en vaak andere keuzes maakt dan klasgenoten.
Het boek moet bijdragen aan de bewustwording van de impact die ‘het jonge mantelzorger zijn’ heeft op het leven van kinderen en jongeren.

De aanleiding

Gewone verhalen van jongeren in beeld brengen. Deze verhalen worden gedeeld op plekken waar jongeren ‘gewoon’ zijn. Het boek moet bijdragen aan de bewustwording van de impact die ‘het jonge mantelzorger zijn’ heeft op het leven van kinderen en jongeren.

De aanpak

Een van de jongeren wilde meer doen met fotografie. Jongeren is gevraagd of ze mee willen werken aan het foto project. Op basis hiervan zijn foto’s gemaakt en zijn interviews geweest. Het resultaat is een fotoboek. Daarbij is een postercampagne gestart en zijn de losse interviews gedeeld tijdens de week van de jonge mantelzorger.

Resultaat en conclusies

Leermoment: Wees niet te bang om het verhaal vaker te delen. Voor jezelf voelt het als een ‘overkill’ om het vaker te delen, maar waarschijnlijk heb je elke keer een ander publiek. Dus het feit dat je het zelf vaker ziet wil niet per definitie zeggen dat je publiek het ook elke keer ziet.

Contactpersoon

Stichting De Kap
j.leferink@dekap.nl
We koppelen mensen die hulp of zorg nodig hebben met Apeldoorners die graag wat voor een ander willen doen. Daarnaast ondersteunen we mensen in Apeldoorn en omliggende dorpen die langdurig zorgen voor een familielid of vriend. Iets vrijwillig voor een ander doen is mooi. Samen krijgen we heel wat voor elkaar! Specifiek voor jongeren kunnen we organisaties in zorg, welzijn en onderwijs ondersteunen om jonge mantelzorgers (beter) te bereiken en ondersteunen.

Links

Heb jij ook een voorbeeld?

Deel je project dan met anderen, zodat zij er ook mee aan de slag kunnen. Dit kan eenvoudig door een beschrijving van je project in te sturen. 

Vragen? Bel 030 - 760 60 55

Zie ook deze voorbeelden

Time4me: ontmoetingsavonden voor jonge mantelzorgers 15+

Wij organiseren eens per kwartaal ‘Time4me’. Samen met een werkgroep van jonge mantelzorgers bedenken we ieder jaar activiteiten voor deze avonden. Voorbeelden…

Expertisecentrum Markant

Het Expertisecentrum van Markant richt zich op de professionals in zorg en welzijn. Wij brengen kennis over mantelzorg bij elkaar en dragen…

Mantelzorgcafé

We organiseren maandelijks een bijeenkomst voor mantelzorgers, waarvan een groot gedeelte met een informatief karakter. We behandelen thema’s die voor mantelzorgers waardevol…