In het kort

In de Hoeksche Waard is sinds 2019 logeerzorg voor ouderen mogelijk. Logeerzorg is gestart als gezamenlijk initiatief van zorgorganisatie Alerimus, het samenwerkingsverband Thuis in de Kern en gemeente Hoeksche Waard. Na twee succesvolle pilots (mede mogelijk gemaakt door VWS) heeft de gemeente besloten het aanbod te borgen: logeerzorg wordt vanaf dit jaar ingekocht bij Alerimus als hoofdaannemer. De andere zorgorganisaties (Heemzicht, Zorgwaard en Cavent) bieden in onderaannemerschap logeren aan voor een brede doelgroep (ouderen en mensen met een verstandelijke beperking).

Voor inwoners is logeren makkelijk aan te vragen via de online kalender.

Verwijzers kunnen terecht bij het regionale coördinatiepunt voor alle vormen van kortdurend verblijf: Verwijshulp Hoeksche Waard.

De aanleiding

De Hoeksche Waard is met logeerzorg gestart om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen.

De aanpak

Logeerzorg is in 2019 gestart als een gezamenlijke pilot van zorgaanbieders Alerimus, Heemzicht, Zorgwaard en gemeente Hoeksche Waard. In twee achtereenvolgende pilots – mede mogelijk gemaakt door VWS – is de behoefte aan logeerzorg in kaart gebracht, het ‘product logeerzorg’ doorontwikkeld, de samenwerking tussen Wmo/gemeente en zorgaanbieder(s) geïntensiveerd, het toeleidingsproces vereenvoudigd, een online boekingskalender voor inwoners gelanceerd en logeerzorg geborgd in een aparte aanbesteding waarmee logeren ook voor de komende jaren mogelijk is voor inwoners in de Hoeksche Waard. Logeerzorg wordt volledig gefinancierd door de gemeente.

Resultaat en conclusies

Mantelzorgers en logés zijn blij dat logeerzorg mogelijk is. Uit onderzoek (DSP-groep, in opdracht van VWS) blijkt dat logeerzorg een positief effect heeft op de gezondheid van zowel loge als mantelzorger, dat het langdurige opnames uitstelt en mantelzorgers op adem komen.

Daarnaast toont een maatschappelijke kosten baten analyse aan dat logeerzorg meer opbrengt dan het kost!

Contactpersoon

Heb jij ook een voorbeeld?

Deel je project dan met anderen, zodat zij er ook mee aan de slag kunnen. Dit kan eenvoudig door een beschrijving van je project in te sturen. 

Vragen? Bel 030 - 760 60 55

Zie ook deze voorbeelden

Familiecoaching vanuit eigen-familie-ervaring

Vrijwilligers met eigen familie krijgen een training tot Familiecoach. In deze training kijken zij naar hun eigen proces en leren zij hun…

Mantelzorgwandeling

Een wandeling in samenwerking met DVG (Dementie Vriendelijk Gilze en Rijen) in het kader van de week tegen de eenzaamheid. Alles op…

Het jonge mantelzorg compliment in Terneuzen

Namens de gemeente Terneuzen mogen wij vanuit het JIP Terneuzen alle jonge mantelzorgers woonachtig in de gemeente Terneuzen bedanken voor hun inzet…