Waar ben je naar op zoek?

In het kort

Het Lectoraat Goed Leven met Dementie organiseert meerdere keren per jaar een netwerkbijeenkomst voor professionals en in samenwerking met de gemeente Zwolle netwerkbijeenkomsten voor bestuurders rondom het thema migranten met dementie. Het doel van deze netwerken is om bestuurders en professionals uit verschillende sectoren de mogelijkheid te bieden om de nieuwste kennis en inzichten rondom dit thema uit te wisselen en met elkaar te netwerken. Dit biedt hen de kans om krachten te bundelen en te leren van elkaars expertise en ervaring. Bestuurders en professionals uit zorg, welzijn, onderwijs en beleid zijn van harte welkom om aan te sluiten.

De aanleiding

Het Lectoraat Goed Leven met Dementie kreeg steeds vaker vragen van professionals uit zorg, welzijn en onderwijs die te maken hadden met het onderwerp dementie/ouderenzorg en migranten. Daarom is besloten een laagdrempelig netwerk te starten voor professionals waarin iedereen vrijblijvend aan kan sluiten om met elkaar de nieuwste kennis te delen over dit onderwerp.

De aanpak

We zijn erg klein begonnen door professionals in ons eigen netwerk uit te nodigen. De eerste bijeenkomsten hebben we vooral input opgehaald:

  • Waar is behoefte aan?
  • Hoe willen professionals dat de bijeenkomsten eruit komen te zien?
  • Welke onderwerpen zijn volgens professionals noodzakelijk om te bespreken?
  • Hoe lang dienen de bijeenkomsten te zijn?
  • Welk doel dienen de bijeenkomsten te hebben?

Nadat bovenstaande punten samen met de professionals in kaart zijn gebracht, hebben we samen met hen besloten om 3 maal per jaar een bijeenkomst te organiseren. Professionals gaven aan dat zij het prettig vonden als de regie bij hogeschool Windesheim bleef. Dat betekent dat hogeschool Windesheim altijd inventariseert welke onderwerpen leven in het werkveld en hoe we die onderwerpen een plek kunnen geven in de bijeenkomst.

Resultaat en conclusies

Het resultaat is na ruim 4 jaar dat we 3 maal per jaar een bijeenkomst organiseren met en voor professionals uit het netwerk. Daar waar we klein zijn begonnen met alleen professionals uit ons eigen netwerk, is het netwerk inmiddels gegroeid naar een netwerk voor professionals uit het hele land. Door COVID-19 waren we genoodzaakt de bijeenkomsten digitaal te organiseren. Dit bleek een groot succes waardoor het bereik van het netwerk alleen maar groter is geworden. Het is (doordat het digitaal is) veel laagdrempeliger geworden en professionals vinden het makkelijker om deel te nemen.

De bijeenkomsten worden altijd gevuld met onderwerpen die leven in het werkveld en we vragen altijd aan deelnemende professionals en organisaties of zij zelf ook wat willen bijdragen. Dat kan door een korte presentatie van hetgeen wat zij hebben bereikt, hulpmiddelen die worden ingezet of misschien een vraag/casus waar zij tegenaan lopen. Daardoor is het mogelijk een gevarieerd programma aan te bieden waarin er altijd ruimte is voor de nieuwste kennis en opbrengsten vanuit de praktijk.

Een bijeenkomst duurt vaak 1,5 uur waarin we ernaar streven minimaal 2 onderwerpen op de agenda te plaatsen. Deze worden in samenspraak met professionals bepaald en we geven hen ook de ruimte om hierin altijd mee te denken.

Het netwerk wordt nu al een aantal jaar gedragen en gecoördineerd door het lectoraat ‘Goed Leven met Dementie’ van hogeschool Windesheim. Hierdoor is het tevens mogelijk de nieuwste onderzoeksresultaten die wij ophalen, te delen met het netwerk en de professionals in de praktijk. Daardoor zijn wij ervan verzekerd dat de kennis die wij opdoen altijd gedeeld worden met de professionals. De professionals zijn er hierdoor zeker van dat zij up to date zijn met de nieuwste kennis, inzichten en tools rondom het werken met oudere migranten (met dementie).

Contactpersoon

Hogeschool Windesheim
g.duran@windesheim.nl
Docent-onderzoeker aan het lectoraat 'Goed Leven met Dementie' van hogeschool Windesheim.

Heb jij ook een voorbeeld?

Deel je project dan met anderen, zodat zij er ook mee aan de slag kunnen. Dit kan eenvoudig door een beschrijving van je project in te sturen. 

Vragen? Bel 030 - 760 60 55

Zie ook deze voorbeelden

Jongerenproject ‘t Stationnetje

Als jonge mantelzorger ziet jouw leven er vaak anders uit dan dat van je vrienden. Soms is er thuis zoveel aan de…

Kwartiermaker Mantelzorg

Als kwartiermaker mantelzorg wordt er gewerkt aan het creëren van een positieve, veerkrachtige, inclusieve omgeving voor mantelzorgers, waar zij erkenning informatie en…

Zorgpauze

Respijtzorg door vrijwilligers  Voor mantelzorgers die even een uurtje wilt sporten, of zelf naar het ziekenhuis moeten en hun partner niet alleen…