In het kort

Drie initiatieven voor ondersteuning van mantelzorgers met een naaste met een psychische kwetsbaarheid.

De aanpak / het proces

Om meer inzicht te krijgen in de actuele ondersteuningsvraag in Amersfoort bij mantelzorgers GGZ, zijn we in gesprek gegaan met mantelzorgers, cliënten en organisaties in zorg en welzijn. Hieruit zijn 3 acties gekomen:

Actie 1: Bewustwording en informatievoorziening
‘Je staat er niet alleen voor!’ is de titel van de bewustwordingscampagne mantelzorg-GGZ. Met deze campagne dragen we bij aan een meer reële beeldvorming over GGZ-mantelzorg en laten we mantelzorgers weten dat er voor hen ondersteuning mogelijk is. Doelgroepen zijn de inwoners van Amersfoort, mantelzorgers en professionals die met mantelzorgers werken.
Communicatie en campagnematerialen
• Zes ervaringsverhalen
• Drie videoportretten en een trailer voor sociale media
• Ansichtkaart
• Informatiekaart ondersteuningsaanbod
• Flyer GGZ Mantelzorg
• Informatiekaart project Naasten voor naasten
• Themapagina op indebuurt033.nl
• Persbericht

Actie 2: Ondersteuning door ervaringsdeskundigen
Gedurende het project is door een projectmatige aanpak ervaring opgedaan met de inzet van familie-ervaringsdeskundigen. Getrainde vrijwilligers helpen lotgenoten het zelfvertrouwen en de eigen regie terug te vinden dat nodig is om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen. Zij bieden een luisterend oor aan en onderzoeken samen met de mantelzorger wat nodig is om de zorg vol te houden.
Samen met de adviesgroep is een plan van aanpak opgesteld en zijn materialen ontwikkeld, zoals een profielbeschrijving voor de ervaringsdeskundigen. De ervaringsdeskundigen vallen onder het vrijwilligersbeleid van Indebuurt033 en worden via deze manier begeleidt en gewaardeerd. We werken samen met naastentraining.nl voor de training van de ervaringsdeskundigen.

Actie 3: samenwerking in de zorgtriade
Mantelzorgers en professionele hulpverleners zijn als het ware collega’s van elkaar die samen als doel hebben om voor de cliënt te zorgen. Vaak gaat de samenwerking goed, maar helaas niet altijd. Samen met 3 GGZ-organisaties hebben we onderzocht waar verbetering mogelijk is. Lunchbijeenkomsten en interviews met mantelzorgers en professionals zijn gehouden. Hierna is per organisatie een bevindingennotitie opgesteld dat met de betrokken organisaties is besproken. Organisaties gaan met de inzichten en tips zelf aan de slag. Vanuit Indebuurt003 bieden we daarbij – waar gewenst -ondersteuning en blijven we aandacht voor mantelzorg vragen. Dit op een positieve en inspirerende manier. Ervaring leert dat herhaling belangrijk is om het thema op de kaart te houden.

Contactpersoon

Heb jij ook een voorbeeld?

Deel je project dan met anderen, zodat zij er ook mee aan de slag kunnen. Dit kan eenvoudig door een beschrijving van je project in te sturen. 

Vragen? Bel 030 - 760 60 55

Zie ook deze voorbeelden

De mantelzorgpas

Een pas waarmee in crisissituaties duidelijk wordt dat iemand mantelzorgers is. In contact met mantelzorgers kwam meermaals de vraag naar voren: En…

Boek ‘Gewone jongeren, bijzondere jeugd’

In het boek ‘Gewone jongeren, bijzondere jeugd’ portretteert fotografe Tessel Sander Apeldoornse jonge mantelzorgers en vertellen sommige van hen over de situatie…

Logeerzorg

In de Hoeksche Waard is sinds 2019 logeerzorg voor ouderen mogelijk. Logeerzorg is gestart als gezamenlijk initiatief van zorgorganisatie Alerimus, het samenwerkingsverband…