Ga naar de inhoud
Specifieke doelgroepen

Werkende mantelzorgers ondersteunen

Een op de vier Nederlanders combineert mantelzorg met een betaalde baan. Dit is voor velen van hen zwaar, waardoor overbelasting dreigt. Als gemeente, werkgever of mantelzorgondersteuner kun je dat voorkomen.

Waarom is aandacht voor werkende mantelzorgers nodig?

Het aantal werkende mantelzorgers zal de komende jaren alleen maar toenemen. De combinatie werk en mantelzorg is echter vaak lastig, omdat werktijden en zorgtaken elkaar overlappen. Dat kan leiden tot:

  • overbelasting: 8,6% van de werkende mantelzorgers voelt zich zwaar overbelast; dit zijn 380.000 mantelzorgers
  • uitval op het werk: 10% van de werkende mantelzorgers stopt met werken of gaat (tijdelijk) minder werken
  • financiële problemen als gevolg van het (gedeeltelijk) stoppen met werken;
  • minder mogelijkheden om op de gewenste manier mantelzorg te verlenen

Zie ook Werk en Mantelzorg in cijfers.

Om deze redenen maakt MantelzorgNL zich hard voor goede regelingen en afspraken die de combinatie werk en mantelzorg makkelijker maken.

Bekijk het verhaal van Roelie van Guldener

‘Ik vind het belangrijk dat elke werkgever gewoon doorheeft dat ze mantelzorgers in dienst hebben. Dat kan niet anders.’

Hoe kun je werkende mantelzorgers ondersteunen?

  • Je kunt werkende mantelzorgers wijzen op de verlofregelingen van de overheid en op de mogelijkheden om flexibel te werken.
  • Als werkgever kun je mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid invoeren. Dit houdt in dat het thema mantelzorg binnen je organisatie bekend en bespreekbaar is, dat verlofregelingen actief worden toegepast en dat er mogelijkheden zijn om flexibel te werken.
  • Als gemeente of mantelzorgondersteuner kun je werkgevers stimuleren mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid in te voeren. Daarnaast kun je mantelzorgers wijzen op de mogelijkheden van vervangende zorg.
  • Op de website van het project Werk&Mantelzorg lees je meer. Ook vind je hier informatie, tools en voorbeelden waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Zo zijn er diverse whitepapers beschikbaar, waarop kort en krachtig de belangrijkste informatie, inspiratie en tips staan over het thema werk en mantelzorg. Werk&Mantelzorg is een initiatief van MantelzorgNL en Qidos.

Tip!

  • Bied een collectief lidmaatschap van MantelzorgNL aan de mantelzorgers in je bedrijf, zo laat je zien dat je mantelzorgers erkent en geef je direct ondersteuning.
  • Geef je medewerkers het Zakboek Mantelzorg & Werk, je kunt van dit zakboek ook een eigen versie maken. Het boek staat vol informatie over hoe je mantelzorg en werk kunt combineren.