Gemeente Aa en Hunze: Participatie en mantelzorg, hoe doen we het samen?

Mensen worden ouder en wonen langer thuis. Dit brengt voor iedereen veranderingen met zich mee: Voor de gemeente, het sociaal netwerk, de formele en de informele zorg en niet in de laatste plaats voor de ouderen zelf. Hoe zorgen we dat mensen langer mee kunnen doen in de samenleving? En hoe zorgen we met elkaar ervoor dat mantelzorg draagbaar blijft?

Succesvolle samenwerking

Vanuit het programma Samen Ouder Worden initieerde MantelzorgNL een succesvolle samenwerking met gemeente Aa en Hunze, stichting Be-wonder, Welzijnsorganisatie Impuls Aa en Hunze en Podium Platteland. Samen met Stichting Be-wonder deelden we het projectleiderschap.

Resultaat was Paradijs Aa en Hunze, waarin het domein kunst en cultuur en het sociaal domein het onderwerp ‘ouder worden in dorpen’ samen oppakten.

Paradijs Aa en Hunze

Paradijs Aa en Hunze nodigde mensen uit hulpvragen te stellen, realiseerde matching van deze hulpvragen en maakte ruimte voor nieuwe omgangsvormen. Door middel van kunst & cultuur werd hiervoor speelruimte gecreëerd waar plezier en emotie centraal stonden. De kern waar het om draaide was wederkerigheid. Wat heb je te geven aan een ander? Welke hulp vraag je? Hoe is het om hulp te ontvangen? Wederkerigheid vormt een fundamentele basis voor een zorgzame samenleving.

Warmteplek

Met een koffiekar en kunstvoorwerpen is de vier dorpen in gemeente Aa en Hunze een ‘warmteplek’ gecreëerd. De warmteplek was een mobiele, intieme plek waar mensen het letterlijk en figuurlijk warm kregen en waar ontmoetingen en verbindingen ontstonden. Een plek waar een hulpvraag wordt gesteld en wordt beantwoord.

Unieke film met unieke verhalen

Op basis van de ontmoetingen op de warmteplek zijn 40 persoonlijke en intieme interviews op camera vastgelegd. De jongste verteller was 13 jaar en de oudste 101 jaar, voor de camera vertellen zijn hun verhaal, het verhaal achter de hulpvraag.

Ter afsluiting zijn er in juli 2022 vier unieke filmavonden georganiseerd in de betrokken dorpen, waar de persoonlijke fragmenten werden gedeeld met alle inwoners van gemeente Aa en Hunze. Muzikale begeleiding door Duo Nova en presentatie door Oscar Kocken.

Meer weten?

Neem dan contact op met de adviseurs van MantelzorgNLpro via advies@mantelzorg.nl.


Bekijk ook deze cases

Van steunpunt mantelzorg tot Mantelzorgcentrum Nunspeet

Gemeenten
Mantelzorgondersteuning
Adviestraject

Acht concrete beloftes aan mantelzorgers in gemeente Wijchen

Gemeenten
Mantelzorgondersteuning
Adviestraject