Nieuws

Project Liefdevolle Plicht succesvol afgesloten, maar ook een nieuw begin

Afgelopen 2.5 jaar trokken Stichting Pelita, Landelijke Stichting Molukse Ouderen (LSMO) en MantelzorgNL samen op om passende mantelzorgondersteuning voor Indische en Molukse mantelzorgers te verbeteren. Tijdens de bijeenkomst ‘Liefdevolle Plicht, een blik vooruit’ op 30 november, keken we terug én vooruit.

Het project kreeg de toepasselijke naam ‘Liefdevolle Plicht. Meer dan mantelzorg’, dit omschrijft hoe de zorg voor geliefden in Indische en Molukse kring ervaren wordt. Er is een vaak grenzeloze vanzelfsprekendheid om te zorgen. Dit zorgt er ook vaak voor dat de Indische en Molukse mantelzorgers zichzelf uit het oog verliezen, dat ze vaak liever zorgen voor een ander dan voor zichzelf.

Kwetsbaarheid tonen

Lees het verslag van de bijeenkomst.

Maartje Roelofs van VWS: ‘De impact van dit project is dat de mantelzorgverhalen die zo kwetsbaar zijn worden gedeeld. Dat raakt mij. Iedereen zou iets kunnen leren van de Molukse manier van voor elkaar zorgen. Het project zullen we dan ook onder de aandacht moeten brengen bij andere gemeentes.’ Ze heeft ook nog een boodschap voor de aanwezige mantelzorgers: ‘Blijf met elkaar het gesprek aangaan, en probeer je daarbij kwetsbaar op te stellen. Dat brengt heel veel goeds voort!’.

Toegang tot mantelzorgondersteuning

Shirley, zelf mantelzorger en bij Liefdevolle Plicht Woerden betrokken: ‘Ik realiseer me nu: je hoeft het niet alleen te doen. Je kunt om hulp vragen. Als dit project eerder op mijn pad was gekomen, wist ik beter wat voor zorg en ondersteuning er was.’

Terugblik

Humphrey uit Tilburg:  ‘Liefdevolle Plicht is een begrip geworden en daar ben ik dankbaar voor. Partijen zijn bij elkaar gebracht. De verbinding tussen de mantelzorgers en de professionals is tot stand gekomen.’ Theo uit Woerden vult aan: ‘Liefdevolle Plicht heeft meer nadruk gelegd op mantelzorg. Mensen gingen er meer over praten, ook tijdens de bijeenkomsten.’

Vooruitblik

Hoe gaat Liefdevolle Plicht lokaal verder in 2024? Jeanette, mantelzorgconsulent uit Wierden: ‘Ik heb geleerd te luisteren en dat het belangrijk is aan te sluiten bij wat mensen nodig hebben. Daarom hebben we nu een spreekuur bij de Molukse stichting’. Lea uit Woerden licht haar plannen ook toe: ‘We zijn in gesprek met een grote zorgorganisatie om te verkennen wat de mogelijkheden zijn voor een woonzorgcentrum waar Molukse en Indische ouderen kunnen wonen als ze meer zorg nodig hebben.’

Nog 339 gemeenten te gaan!

Tijdens het slot van de bijeenkomst werd door de bestuurders van MantelzorgNL en Pelita vooruit gekeken. ‘Het project is in de drie pilotgemeenten zeer succesvol gebleken. Maar er zijn nog 339 gemeenten te gaan!’

MantelzorgNL zal zich ook in het nieuwe jaar samen met Stichting Pelita en LSMO ervoor inzetten dat mantelzorgondersteuning voor mensen met Indische en Molukse wortels verbeterd wordt.

Meer informatie

Esmay Usmany schreef speciaal voor het project Liefdevolle Plicht dit lied:

 

Lees hier het uitgebreid verslag van de landelijke slotbijeenkomst van Liefdevolle Plicht op 30 november in Museum Sophiahof in Den Haag.

Binnen Liefdevolle Plicht zijn wegwijzers, filmpjes, waaiers, factsheets, liedjes, columns en meer ontwikkeld. Bekijk wat het project opleverde..

Bekijk de pagina over het project Liefdevolle Plicht.