Technologie in de zorg

Technologie in de zorg thuis ontwikkelt zich razendsnel. Je kunt dan denken aan domotica, robotica en e-health. Hoe deze ontwikkelingen mantelzorgers kunnen helpen, lees je in dit dossier.

Domotica

Met domotica worden technologische hulpmiddelen in en om huis bedoeld. Deze kunnen bijdragen aan het langer zelfstandig thuis wonen. Denk bijvoorbeeld aan bewegingsmelders of leefstijlmonitoring. Onderstaande animatie maakten we om mantelzorgers te informeren. Deel deze gerust in je netwerk.

Lees hoe domotica mantelzorgers zou kunnen helpen.

Zorgrobots

Een zorgrobot is een robot die kan helpen bij het uitvoeren van taken in de zorg maar kan ook een sociale functie vervullen.

Lees meer over de mogelijkheden van zorgrobots thuis.

E-health

De mogelijkheden van e-health, ook wel digitale zorg genoemd, nemen toe. Denk hierbij aan apps of andere technologie om zorg op afstand te leveren, zoals beeldbellen met de arts.

Lees meer over e-health.

Wat kun jij als zorgprofessional doen?

Terwijl het mantelzorgers thuis enorm zou kunnen helpen, schaffen mensen nog zelden domotica en robotica aan. Dit komt doordat mensen de mogelijkheden niet kennen en het vaak dure producten zijn. Vaak is het een professional die iemand informeert over technologische hulpmiddelen.

Leer de mogelijkheden kennen

MantelzorgNL doet dan ook een oproep aan zorgprofessionals: leer deze nieuwe mogelijkheden kennen. En informeer mantelzorgers hierover.

Zorg van nu team

Het Zorg van nu team kan daarbij ondersteunen. Dit team geeft kosteloos onafhankelijk informatie over de verschillende mogelijkheden (ook op locatie) voor zowel professionals, cliënten als mantelzorgers. Voor meer informatie stuur een mail naar zorgvannu@minvws.nl of meld je aan via dit formulier.

Voorbeelden uit de praktijk

Voorbeelden van domotica en robotica projecten bij gemeenten, zorgverzekeraars en zorgorganisaties: