Mantelzorg in de palliatieve fase

Veel mensen willen tot aan het eind van hun leven thuis blijven wonen. Om thuis te kunnen sterven is mantelzorg cruciaal, ook in situaties waarin thuis sterven niet de wens is.
In ons land geven ongeveer 300.000 mensen mantelzorg aan een naaste aan het levenseinde. Tijdige ondersteuning op maat van deze mantelzorgers is belangrijk. MantelzorgNL werkt daaraan binnen het ZonMw-programma ‘Palliantie. Meer dan zorg.’
Intensieve mantelzorg
Mantelzorg wordt in de palliatieve fase gekenmerkt door verdriet om het naderende afscheid en door een toenemende zorgafhankelijkheid van de zieke naaste. Mantelzorg is aan het levenseind erg intensief: gemiddeld verleent een mantelzorger in die fase 25 uur per week mantelzorg.
Tijdige ondersteuning op maat
Soms krijgen mantelzorgers helemaal geen ondersteuning, ook niet vanuit hun eigen sociale netwerk. Reden daarvoor kan zijn dat men zelf niet (h)erkent dat ondersteuning zinvol is, daarnaast vragen mantelzorgers ook niet graag om hulp. Zij cijferen hun eigen behoeften vaak weg. Tijdige ondersteuning op maat is daarom nodig.
Toolkit
MantelzorgNL ontwikkelde een toolkit, waarin je materialen vindt om zelf meer te leren over deze specifieke fase, een bijeenkomst voor mantelzorgers te organiseren of om zelf een lokale campagne op te zetten en mantelzorgers en breder publiek te informeren.
Ga naar de Toolkit Palliatieve Mantelzorg
Opleidingstraject
MantelzorgNL ontwikkelde een opleidingstraject voor verpleegkundigen: Ondersteunen van mantelzorgers in de palliatieve fase.
Projecten
Een van de doelstellingen van het ZonMw-programma is dat de palliatieve zorg voor zowel patiënt als naaste verbetert. Daarom is MantelzorgNL ook betrokken bij verschillende andere Palliantie projecten:
- InCaSu@Home. Ondersteuning van patiënten en naasten door wijkverpleegkundigen. MantelzorgNL helpt bij het ontwikkelen van een training.
- De mantel der liefde verbeeld. De ontwikkeling van graphic novels (stripverhalen) op basis van onderzoek ter ondersteuning van mantelzorgers.
- Oog hebben voor naasten, waarin een praktische handreiking ‘Voorzorg en nazorg rondom het sterven van een dierbare, ontwikkeld wordt.
- Mantelzorgbalans: eHealth ondersteuning bij het maken van keuzes door mantelzorgers.
- Palliatieve zorg bij COPD. Onderzoek naar en ontwikkelen van trainingen voor verbetering van kwaliteit van leven bij patienten en mantelzorgers.
- Kwaliteitsstandaard Palliatieve zorg thuis.
Contact
Wil je meer informatie over mantelzorg en de palliatieve zorg? Neem dan contact op met Wilco Kruijswijk, w.kruijswijk@mantelzorg.nl.