Wie dan wel

Als jij het niet doet, wie dan wel?

Je ouders worden ouder. Vroeg of laat hebben zij zorg nodig. 
Wie gaat er dan voor ze zorgen?
Ben jij dat? En als jij het niet doet, wie dan wel? 

  • Ga jij de rolstoel van je moeder duwen?  
  • Ga jij je vader wassen? 
  • Ga jij iedere dag voor je ouders koken? 

Het is goed om hier alvast over na te denken. 

De overheid verwacht namelijk steeds meer van mantelzorgers. Het is niet vanzelfsprekend dat jij de mantelzorger van je ouders wordt. Er zijn namelijk meer opties om dit op een goede manier te organiseren. Je hoeft het niet alleen te doen. 

Breng in kaart wat jij wel en niet zou willen doen, en hoe je de zorg voor je ouders wilt organiseren. Denk daarbij ook aan hun woon- en leefsituatie en hun sociale netwerk. 

Nu en straks, wandel er eens over. Download de praatposter

Bereid je voor. Praat erover 

​​Er komt een moment dat je ouders zorg nodig hebben. Niemand kan voorspellen wanneer. Ga hierover in gesprek met je ouders. Je kunt hiervoor de praatposter gebruiken. Dit helpt je om op een leuke, ontspannen manier met elkaar in gesprek te gaan. Het is namelijk niet altijd makkelijk dit onderwerp te bespreken! Als je het bespreekt, weet je van elkaar hoe je erin staat en wat je wel of niet van elkaar kunt verwachten. De Praatposter helpt je om op een speelse manier met elkaar de eerste vragen te bespreken. Download de Praatposter en praat erover!

Ben jij goed voorbereid? Ontdek het in het Rad van Misfortuin

Ben jij goed voorbereid op mantelzorg?

Ontdek het in het rad van misfortuin. In 3 minuten neemt quizmaster Hennie Tehuisman je mee. Deze oude, wijze dame heeft al veel meegemaakt. Met haar mensenkennis vind jij uit welk toekomst-type jij bent. Ga naar het rad van misfortuin. Heb je geen tijd voor of zin in het rad van misfortuin? Bereid je dan voor op mantelzorg met de checklist Wie zorgt er later voor jou.

Wat is mantelzorg? 

Het is fijn om samen met je ouders te genieten, ervaringen te delen en er voor elkaar te zijn wanneer dat nodig is. Zij worden ouder en vragen je soms iets voor hen te doen en dat doe je ook graag. Maar wat als er steeds vaker beroep op je gedaan wordt? Of als je altijd beschikbaar moet zijn? Wanneer ben je naast ‘kind van’ ook mantelzorger? Lees meer over wat mantelzorg is.

Lees meer over de campagne

In de media

Voorbereiden op in de media