Je bekijkt een website van MantelzorgNL voor mensen met een migratieachtergrond. Kijk hier de volledige website.

Als degene voor wie je zorgt niet meer beter wordt

Lukt het niet meer om voor iemand thuis te zorgen? Of wordt degene voor wie je zorgt niet meer beter? Daarover lees je op deze pagina.  

Verhuizen naar het verpleeghuis

Soms wordt de zorg voor degene voor wie je zorgt zo zwaar, waardoor je het echt niet meer volhoudt. Dan kan het beter zijn voor degene voor wie je zorgt dat hij/ zijn verhuist naar een verpleeghuis. 

Wat moet je allemaal regelen? Het begint met een Wlz-indicatie. Wlz staat voor de Wet Langdurige Zorg. Een indicatie is toestemming dat iemand ergens gebruik van mag maken. In dit geval wonen in een verpleeghuis. Het CIZ onderzoekt of degene voor wie je zorgt daarvoor in aanmerking komt.  

Cliëntondersteuners kunnen je helpen bij het regelen en aanvragen van de Wlz. Ze kunnen ook uitleg geven over hoe je de zorg aanvraagt. Zij helpen je gratis. 

Hoe kies je een geschikt verpleeghuis? Je kunt het beste hier op tijd mee beginnen, zodat je een goede keuze kunt maken. Als je op zoek bent naar een verpleeghuis dat rekening houdt met je culturele achtergrond, is hier een overzicht.

Palliatieve zorg

Wanneer degene voor wie je zorg niet lang meer te leven heeft, spreken we van de ‘palliatieve fase’. Iedereen is anders en heeft verschillende wensen. Misschien wil je meer weten over de ziekte die degene voor wie je zorgt heeft? Of wat voor zorg mogelijk is in de laatste fase? 

Als degene voor wie je zorgt thuis wil sterven, krijg je zorg van je huisarts en vaak ook van de wijkverpleegkundige. Je kunt bespreken wat je belangrijk vindt en wat jullie wensen zijn. Ze kunnen je meer informatie geven. En de zorgverleners steunen je en zorgen ook voor jou in deze moeilijke periode. 

De zorgkosten in deze laatste fase betaalt de zorgverzekeraar, of de Wlz (Wet langdurige zorg). 

Informatie over palliatieve zorg: wat is er mogelijk? الحديث عن الحياة والموت : In gesprek over leven en dood in Marokkaans-Arabisch – Pharos 

Snel naar

Steun en advies

Als je voor iemand zorgt, dan heb je misschien veel vragen. Waar kun je terecht voor extra hulp, zodat je wat ondersteuning krijgt?

Zorg goed voor jezelf

Je kunt alleen goed voor iemand zorgen, als je de zorg kunt combineren met andere belangrijke dingen in je leven.

Geldzaken

Geld is een belangrijk onderwerp voor veel mantelzorgers.

Waar regel ik hulp?

De hulp die je als mantelzorger en degene voor wie je zorgt krijgt, is geregeld in een aantal wetten.

Wonen

Zorg je als mantelzorger voor je vader, moeder of een ander familielid die niet bij je in de buurt woont?