Je bekijkt een website van MantelzorgNL voor mensen met een migratieachtergrond. Kijk hier de volledige website.

Zorg goed voor jezelf

Je kunt alleen goed voor iemand zorgen, als je de zorg kunt combineren met andere belangrijke dingen in je leven: je gezin, je familie, ontspanning. Daarvoor bestaat vervangende zorg. Dat wordt ook ‘respijtzorg’ genoemd.

Wat is vervangende zorg?

Dagbesteding is een voorbeeld van vervangende zorg. In sommige gemeenten is er dagbesteding speciaal voor mensen uit andere culturen. 

Als je op zoek bent naar dagbesteding dat rekening met je culturele achtergrond, is hier een overzicht.   

Er kan ook vrijwilliger bij je thuis komen, zodat je zelf even weg kunt. In sommige gemeenten zijn er ook vrijwilligers die jouw taal spreken. 

De hulp kan voor een enkele keer zijn. Maar het kan ook vaker, bijvoorbeeld een middag per week of een weekend per maand. Zowel beroepskrachten als vrijwilligers kunnen de zorg met je delen.

Hoe regel je vervangende zorg?

Neem contact op met de gemeente om te bespreken welke mogelijkheden er zijn voor dagbesteding. En ook als je liever een vrijwilliger wil die af en toe bij je thuis komt, zodat jij even iets anders kunt doen, kan dat vaak ook. Je kunt dat navragen bij de organisatie die mantelzorgers ondersteunt in jouw gemeente.

Snel naar

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is hulp aan familie, vrienden of buren, die je geeft omdat ze ziek zijn of bijvoorbeeld psychische problemen hebben.

Steun en advies

Als je voor iemand zorgt, dan heb je misschien veel vragen. Waar kun je terecht voor extra hulp, zodat je wat ondersteuning krijgt?

Geldzaken

Geld is een belangrijk onderwerp voor veel mantelzorgers.

Waar regel ik hulp?

De hulp die je als mantelzorger en degene voor wie je zorgt krijgt, is geregeld in een aantal wetten.

Wonen

Zorg je als mantelzorger voor je vader, moeder of een ander familielid die niet bij je in de buurt woont?

Als degene voor wie je zorgt niet meer beter wordt

Lukt het niet meer om voor iemand thuis te zorgen, of wordt degene niet meer beter?