Dag van de Mantelzorg

Dag van de Mantelzorg

Op 10 november Dag van de Mantelzorg geven we ieder jaar de vijf miljoen mantelzorgers in Nederland een schouderklop. Mantelzorgers zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur. Mantelzorgers vinden de zorg vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het is bijzonder en verdient waardering. Op de Dag van de Mantelzorg laat heel Nederland dat weten.

Ook dit jaar worden er leuke en passende uitjes, workshops en ontmoetingen georganiseerd door gemeenten en lokale steunpunten. Of een lief moment geregeld door een broer, vader, kind of vriendin. Speciaal voor mantelzorgers, om er even uit te zijn en de boel de boel te laten.

Dat is nodig, want mantelzorgers hebben het veel te druk met de regelkolder waarmee zij voortdurend te maken krijgen.

En dat is nogal wat. Brieven met vaak onbegrijpelijke taal; een berg formulieren en ingewikkelde regels. Niet weten waar je precies moet zijn en met tientallen zorgprofessionals en organisaties te maken krijgen…

Mantelzorgers zijn te druk met al deze regeltaken. En dan hebben we het nog niet eens over de tijd die nodig is om te bellen voor meer informatie of om zaken goed geregeld te krijgen. Het kost mantelzorgers gemiddeld 4 uur per week. Dat is kostbare tijd die niet aan zorg voor een naaste kan worden besteed. Dat moet en kan anders!

Stop de #regelkolder.
Maak mantelzorgers belangrijker dan regels. 

Wat kan jij doen?

Naast het tekenen van de petitie, die je binnenkort op deze pagina vindt, is dit ook het moment om even stil te staan bij de waardevolle inzet van mantelzorgers.

Ken je iemand die voor een ander zorgt? Geef diegene eens wat extra aandacht, een compliment of een schouderklop. Dat mag natuurlijk altijd, maar zeker op 10 november, de Dag van de Mantelzorg! Het hoeft niet ingewikkeld te zijn.

  • Stuur een bloemetje of een kaartje.
  • Verras iemand met een uitstapje of doe een klus in huis.
  • Vraag eens hoe het met iemand gaat.

Laat zien dat je mantelzorgers waardeert en dat de regelkolder echt moet veranderen!

Je vindt binnenkort op deze pagina social media carrousels, campagnebeeld en gifjes die je via WhatsApp, e-mail of social media kunt sturen.

Wat doet MantelzorgNL?

Met alle handtekeningen onder de petitie Maak mantelzorgers belangrijker dan regels willen we duidelijk maken dat er een einde moet komen aan de regelkolder.

Omdat er op 22 november 2023 Tweede Kamerverkiezingen zijn, heeft MantelzorgNL politieke partijen input gegeven voor hun programma’s om zo aandacht te vragen voor de positie van mantelzorgers en de problemen waar zij tegenaan lopen.

Tip voor organisaties: bestel de MantelKRACHT om uit te delen aan mantelzorgers tijdens de Dag van de Mantelzorg of bestel vlaggen om de dag aan te kleden via het platform .