Blog van Koen

Een sluimerende hobby: treinen

Er is een sluimerende hobby naar voren gekomen nu ik met vroegpensioen ben. Als kind had ik al iets met treinen. Zowel modelspoor (treintjes op zolder) als grootspoor (in het echt). Maar als je gaat studeren, werken, trouwen en verzorgen dan zijn dat je prioriteiten.

Op internet is er heel veel te vinden; en sinds kort mag ik ook weer naar de bibliotheek. Veel informatie is versnipperd of verborgen aanwezig. En niet alles klopt.. Vergelijken, mailen met andere specialisten: een uitdaging.

Zo kan ik mijn belangstelling combineren met de ontwikkeling die ik eerst als onderzoeker en later als Informatiespecialist (mooier woord voor Bibliothecaris) op mijn werk heb doorgemaakt.

Ik heb één spoorlijn uitgekozen, de Hofpleinlijn. Deze spoorlijn is in 1908 in gebruik genomen. Hier reden de eerste elektrische treinstellen van Nederland, van Rotterdam Hofplein naar den Haag en Scheveningen.

Op een deel van deze lijn rijden nu metro’s en trams. Het Rotterdamse deel van het traject heeft nu een monumentale status (de Hofbogen). Alle foto’s die ik vind, komen in PowerPoint themaseries terecht; elke dia is voorzien van informatie, de bron en de  gebruikersrechten. Een selectie hieruit gebruik ik als illustratie in een boek in wording.

Voorlopig ben ik van de straat. Deze hobby werkt prima als uitlaatklep en laat zich goed combineren met zorgzaken. Mocht ik onderweg ergens ontsporen: mijn verzameling in spe zal geborgd gaan worden bij een professionele club.

Zoeken, vinden, borgen en ontsluiten. Zo deed ik het op mijn werk, zo doe ik het nu met m’n uitlaatklep.

Ik geef het stokje door aan Linda zodat zij ons kan vertellen over haar hobby.

Blogestaffette

Dit verhaal is onderdeel van de blogestaffette waarin bloggers elkaar uitdagen om te vertellen over hun uitklaadklep.

Eerdere blogs in deze serie: Iets van jou alleen van Maike.

Ik ben Koen
Ik ben Koen. In 1981 ben ik getrouwd met Wil. Drie jaar later werd haar vermoeden bevestigd: Multiple Sclerose (MS) . Wat dat voor ons met zich meebracht? In mijn blogs wil ik jullie daarover bijpraten aan de hand van actuele thema’s.