Leestijd 1-3 minuten

Wie mag je inhuren uit een pgb?

Als je een pgb hebt, dan kies je zelf wie je inhuurt als zorgverlener. Je kunt kiezen voor een formeel zorgverlener of voor een informeel zorgverlener: een partner, familielid of kennis.

Een formeel zorgverlener is een professioneel zorgverlener. Dit is een zorgverlener die voor een zorgorganisatie werkt of als ondernemer ingeschreven staat. Een formeel zorgverlener heeft  een AGB-code of BIG-registratie.

Een informeel zorgverlener is een partner, familielid of kennis. Ook andere mensen die niet voldoen aan de eisen van een formeel zorgverlener kunnen ingehuurd worden als informeel zorgverlener. Een familielid is altijd informeel zorgverlener voor het pgb. Een familielid die als professioneel zorgverlener werkt kun je niet als formeel zorgverlener inhuren uit het pgb.

Het (maximale) uurloon dat je een zorgverlener mag betalen is voor een formeel zorgverlener anders dan voor een informeel zorgverlener.

Zorgovereenkomst afsluiten

Is de pgb aanvraag goedgekeurd? Dan moet je naaste of zijn vertegenwoordiger/ gewaarborgde hulp een contract gaan afsluiten met de zorgverlener(s). Dit contract heet een zorgovereenkomst.

In de zorgovereenkomst staan afspraken de zorgverlener over onder andere:

  • Wat voor zorg de zorgverlener gaat leveren
  • Werktijden
  • De vergoeding (meer informatie onder kopje ‘Hoeveel vergoeding kan ik krijgen?’)

Op de website van de Sociale Verzekering Bank (SVB) staan vier modelovereenkomsten. Deze kun je downloaden en invullen. Welke zorgovereenkomst je moet afsluiten, verschilt per zorgwet en zorgverlener. Op de pagina kies de juiste zorgovereenkomst van de SVB krijg je hulp bij het  kiezen van de juiste zorgovereenkomst. Voor een partner of familielid kies je altijd een ‘Zorgovereenkomst met partner of familielid.

Handig document

Ga naar de overzichtspagina Persoonsgebonden budget