Verhaal uit de praktijk
Leestijd 1-3 minuten

‘Zit je er even doorheen? Krop niets op, maar praat!’

Viroen is 22 jaar en vierdejaars Bedrijfskunde. Hij houdt van sporten. Van uitgaan met vrienden. En van voetbal. PSV is zijn favoriete club.

Zo op het eerste gezicht is Viroen een heel gewone student. Maar niets is minder waar. Een reeks herseninfarcten zette een dikke streep door zijn onbezorgde bestaan. Het eerste infarct trof zijn moeder Sardha in 2011, rap gevolgd door nog twee beroertes. Zware incidenten met grote schade, die bovendien Sardha’s diabetes en nierziekte verergerden.

Viroen combineert zijn studie Bedrijfskunde met de zorg voor zijn moeder. Thuis, tot dat vorige zomer na nóg een verwoestende bloeding in Sardha’s hersenstam niet langer kon. Nu zijn moeder op de somatische afdeling woont van een verpleeghuis in Diemen, laat Viroen nog steeds geen dag verstek gaan.

‘Ik weet niet of het nou echt typisch Hindoestaans of Surinaams is, maar ik vind het volkomen normaal dat ik voor mijn moeder zorg. Zij heeft mij immers het leven geschonken. In onze familie werkt het net zo. Het is vanzelfsprekend dat we voor elkaar zorgen. Zo kon mijn moeder lang thuis blijven wonen en hebben we voor haar gezorgd op de manier die voor haar het beste werkte. Mijn moeder vond dat zó fijn, ze is een echt familiemens. Heel verdrietig dat mijn vader en ik afgelopen zomer moesten besluiten dat het thuis niet meer ging. Dat was serieus de moeilijkste beslissing ooit.’

Op eigen wijze zorgen: wat betekent dat nu voor jou?

‘Onze familieleden staan klaar als dat nodig is, maar inmiddels nemen mijn vader en ik de zorg voor mijn moeder grotendeels op ons. We verdelen de taken zo veel mogelijk, ook omdat mijn vader wisselende diensten heeft. Elke dag staat in het teken van mijn moeder. Niet de héle dag, wel elke dag. De zorg voor haar staat voorop. Daardoor moet ik vaak keuzes maken: of sporten, of studeren. Ik heb een jaar studievertraging opgelopen. Geen drama, hoor. Ik moet ook aan mezelf denken, tijd voor mezelf is belangrijk. Alleen maar dingen doen die moeten, dat werkt op de langere termijn niet.’

Gouden tip

‘Zit je er even doorheen? Krop niets op, maar praat!’

Viroen is ambassadeur voor Jonge Mantelzorgers. Lees meer op zijn eigen website viroen.nl.

Dit is een verkorte versie van het artikel Viroen laat geen dag verstek gaan uit Magazine Mantelzorger voorjaar 2017