Leestijd 1-3 minuten

Mantelzorgen met gezonde grenzen

Je grenzen in de gaten houden, is voor iedereen belangrijk. Als je zorgt voor een ander is het extra belangrijk. En al helemaal als je lang en/of intensief voor iemand zorgt of voor meerdere mensen tegelijk. Voordat je het weet, loop je jezelf voorbij.

Je grenzen bewaken kan lastig zijn

Gezonde grenzen zijn nodig om het zorgen ook op langere termijn vol te kunnen houden. Ook wil je de zorg kunnen combineren met andere bezigheden, zoals werk, studie, gezin en sociale contacten. Veel mantelzorgers vinden het echter lastig hun grenzen te bewaken.

Grenzen aangeven in een zorgrelatie is ingewikkeld. Je wilt immers graag dat het goed gaat met de ander en ook opvangen wat de ander niet (meer) zelf kan. In de ‘flow’ van het zorgen, word jij ongemerkt telkens uitgedaagd om over je eigen grenzen te gaan. Soms maakt het (veranderde) gedrag van degene voor wie je zorgt dat grenzen stellen een hele uitdaging is.

Werkboekje

Hoe stel jij grenzen? En wat zou je wellicht willen of kunnen veranderen als je kijkt naar de grenzen die spelen in jouw mantelzorgsituatie? Om je hierover aan het denken te zetten, ontwikkelden wij het werkboekje Mantelzorgen met gezonde grenzen. Je vindt er informatie en vragen die jou aan het denken zetten over jouw grenzen.

Je kunt het werkboek downloaden of een papieren versie bestellen.

Heb je een papieren versie? Hieronder vind je alle linken uit het werkboekje.

Wil je als organisatie het werkboek gebruiken als leidraad bij gesprekken met mantelzorgers en kunnen meegeven? Bestel dan via het platform.

Meer informatie

Informatie over ziektebeelden

Mantelzorgen met gezonde grenzen

Als je voor een ander zorgt, dan is het soms best lastig om je eigen grenzen in de gaten te houden. Waardoor…