Leestijd 1-3 minuten

Reiskosten mantelzorgers

Veel mantelzorgers hebben te maken met reiskosten. Die kosten kunnen door de reisafstand of regelmatige bezoeken best oplopen. Er is echter geen algemene vergoeding voor reiskosten.

Maar met onderstaande tips kun je wellicht wel wat besparen:

Je naaste kan je reiskosten vergoeden

Degene voor wie je zorgt kan de werkelijk gemaakte reiskosten vergoeden of je kunt het kilometerbedrag van de belastingdienst aanhouden. Voor 2024 is dat 23 cent per kilometer. Reiskostenvergoeding voor mantelzorg hoef je niet op te geven aan de belasting. Maakt je naaste het bedrag over? Vermeld daarbij dan dat het om reiskosten voor mantelzorg gaat, mocht de belastingdienst er naar vragen, dan is duidelijk waar de overschrijving voor bedoeld is.

Parkeervergunning

Zorg je voor iemand die woont in een gebied waar je betaald moet parkeren? Dan krijgt je misschien een parkeervergunning. Informeer bij de gemeente van je zorgvrager.

OV-begeleiderskaart

Als degene voor wie je zorgt niet zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer, kan hij of zij een OV-begeleiderskaart aanvragen. Meer informatie www.ov-begeleiderskaart.nl.

Passagierskaart

Als je iemand vervoert die niet meer zelf kan rijden, kun je misschien een gehandicaptenparkeerkaart (passagierskaart) gebruiken. Deze staat op de naam van de zorgvrager. Hij/zij kan deze aanvragen bij de gemeente.

Bijzondere bijstand

Sommige gemeenten vergoeden reiskosten voor mantelzorgers met een laag inkomen. Dat gebeurt dan via de bijzondere bijstand, een uitkering waarmee je extra en bijzondere kosten kunt betalen. De gemeente bepaalt of je hier recht op hebt en kijkt daarvoor naar je individuele omstandigheden en financiële situatie. Informeer hierover bij je gemeente

Valys

Als degene voor wie je zorgt reist metValys, mag hij of zij gratis een begeleider meenemen. Meer informatie op www.valys.nl.

Reiskosten aftrekbaar

Woon je samen met degene die je verzorgt? Is deze persoon voor langere tijd opgenomen in een instelling? Dan kun je de reiskosten voor het ziekenbezoek mogelijk aftrekken als specifieke zorgkosten. Lees de voorwaarden op www.belastingdienst.nl.