Blog van Minou

Afstuderen, mantelzorg en stress

Afstuderen, het zorgt voor vele studenten elk jaar weer voor veel stress. Elke student hoopt natuurlijk op een mooi cijfer voor zijn of haar afstudeeronderzoek. Ook ik, als vierdejaars student Farmakunde, mag er dit jaar aan geloven. Naast het studeren ben ik sinds mei 2016 mantelzorger voor mijn moeder.

Mijn moeder heeft sinds mei 2016 Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) oftewel Chronische Obstructieve Longziekte. Doordat haar longen beschadigd zijn, krijgt mijn moeder minder zuurstof binnen, is zij snel benauwd en heeft zij weinig energie. De zomervakantie daarop kreeg  mijn moeder twee longaanvallen in één maand. Haar longen waren er slechter aan toe dan wij dachten; COPD gold 4 (laatste stadium) en 23% longcapaciteit werd ons toen verteld.

Of ik stress heb ervaren tijdens mijn afstudeeronderzoek? Vrij weinig moet ik bekennen. Dit is niet altijd zo geweest helaas. Vooral tijdens mijn middelbare schooltijd en de eerst twee jaar van mijn opleiding was ik een vrij gestrest persoon. Ik wilde altijd alles perfect doen voor iedereen. Daarnaast was ik iemand die veel plande en zich ook daaraan hield. Spontane uitstapjes maken zat er voor mij niet in.

Toen kwam de mantelzorgtaak erbij. Dit zorgde voor meer stress bij mij. Al de huishoudelijke taken, die normaal mijn moeder altijd deed, zou ik vanaf nu moeten doen. Ook de geplande en ongeplande ziekenhuisbezoeken kwamen daarbij. Huilend in bed lag ik dan met de gedachte dat ik mijn studie nooit zou kunnen combineren met de mantelzorgtaak.

Gelukkig bleek niets minder waar te zijn. Het derde jaar van mijn studie, het schooljaar nadat wij te horen kregen dat mijn moeder COPD had, heb ik afgesloten met mooie cijfers. Bovendien heb ik kunnen genieten van tien weken stage op het heerlijke Aruba. Ik moet eerlijk zeggen dat het niet altijd makkelijk was, maar het is mij toch gelukt. Tijdmanagement is hier een belangrijk onderdeel van. Zo plan ik tijd in om te studeren en wanneer ik boodschappen voor mijn moeder kan doen. Ook is het belangrijk om tijd voor jezelf en jouw sociale leven in te plannen.

Daarnaast heb ik ervoor gekozen om tijdens het afstuderen niet meer te gaan werken. Dit zorgt, bij mij dan, voor minder stress. Ik heb zo meer tijd voor mijn studie en het helpen van mijn moeder. Maar ook het besef dat je er niet alleen voor staat is belangrijk. De mantelzorgtaak doe ik samen met mijn vader en uitwonende zus. Maar verder is het belangrijk om te beseffen dat er genoeg andere familieleden en vrienden zijn die jou willen helpen hierbij.

Soms voel ik mij schuldig, omdat ik mijn studie soms verkies boven mijn mantelzorgtaak. Maar mijn ouders zien mij ook het liefst, net zoals ik, afstuderen in juni 2019. Door in mijzelf te geloven, niet teveel te stressen, niet te veel hooi op mijn vork te nemen en  juiste keuzes te maken, weet ik bijna zeker dat ik mijn diploma in juni 2019 in ontvangst mag nemen.

Ik ben Minou
Ik ben Minou van den Nieuwendijk en ben 23 jaar oud. Ik ben net afgestudeerd als farmakundige en werk momenteel full-time in de farmaceutische industrie. Naast full-time werken ben ik mantelzorger voor mijn moeder, die de longziekte COPD heeft. Met mijn verhaal hoop ik op herkenning en inspiratie bij studenten en jongeren die ook mantelzorgtaken op zich hebben.